20 juli 2022 | Auteur: Mathilde Dominikowski
Door Silkens draait geen pillen meer … nu echt met pensioen
Waar vind je ze nog, de werknemers die 47 jaar in dienst zijn bij dezelfde baas? Door Silkens-Willekens (66) is zo’n laatste der Mohikanen. Maar nu gaat ze toch met pensioen. Ze gaan haar missen bij Apotheek Hupperetz in Weert. Ze twijfelde een aantal keren over het moment van stoppen omdat haar man Mart al eerder met pensioen ging. ‘Dan had ik een mooie datum bedacht, maar dan verzon ik weer een andere. Maar nu moet het er toch maar van komen’, lacht Door.
Geen spijt
Door groeide op in Ell in een gezin met nog twee zussen waarvan zij de middelste is. Haar moeder was apothekersassistente bij Hupperetz in de jaren vijftig. Toen Door de mbo-opleiding apothekersassistente in Eindhoven ging volgen, zag haar moeder dat eigenlijk niet zitten omdat ze volgens haar vast wel een beroep kon kiezen dat beter verdiende. Door: ‘Ja, dat is zeker waar. Maar de dingen gaan zoals ze gaan. Toen ik na mijn stage in de apotheek, door meneer Hupperetz senior gevraagd werd om te blijven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. En ik heb er geen moment spijt van gehad!’
In de loop van de jaren is er wel enorm veel veranderd in de apotheek. Mensen zijn veel mondiger en zoeken zelf van alles op internet. Maar in de apotheek ben je wel op de goede plaats en betekent het een toegevoegde waarde voor de juiste informatie over de medicatie die is voorgeschreven. Hoe dan ook, de komst van de computer en de hele digitalisering was echt wel even wennen voor Door. ‘In het begin heb ik vaak de neiging gehad om de computer uit het raam te gooien.’
Het grootste geluk
Na zoveel jaren met plezier werken en nauwelijks een dag verzuimen door ziekte, zou je denken dat Door nu toch echt wel in een zwart gat gaat vallen. Het samenwerken met collega’s en het contact met de patiënten zal ze zeker missen maar haar agenda blijft goed gevuld met bezigheden want buiten haar werk is Door ook een enthousiaste en bezige bij. Zoals ze zelf zegt zijn ze ‘echt mensen van het volk’. Samen met Mart doet ze veel vrijwilligerswerk. En dat kan van alles zijn, kaartjes verkopen, biertjes tappen en hand- en spandiensten verrichten. Om een paar evenementen te noemen: Mike the Bike, de 24-uurstent van Bospop, OLS, Vastelaovundj, rommelmarkt, Koningsmarkt. Jarenlang was ze voorzitter en penningmeester van de LKV (vrouwenbond).
Door is moeder van de tweeling Jeroen en Inge (29). Jeroen woont al enkele jaren voor zijn werk in het buitenland, tegenwoordig Warschau (Polen) en Inge woont nog thuis. ‘Jeroen was in 2006 Jeugdprins van de Rogstaekers en Inge was adjudant. Dat was een fantastisch hoogtepunt voor ons hele gezin. Kinderen zijn het grootste geluk in je leven, het mooiste wat er is’, de ogen van Door glinsteren.
Door heeft de deur van apotheek Hupperetz voor de laatste keer achter zich dichtgemaakt. Ze gaat genieten van alles wat nu op haar pad komt.
Na bijna 50 jaar gaat ‘onze’ Door deze maand met pensioen. Niet omdat ze het werk in de apotheek niet meer leuk vindt of de ontwikkelingen in de farmacie voor haar te snel gaan. Nee, ze zou nog tien jaar door kunnen op haar vertrouwde plek achter de balie van de apotheek. Als dochter van een apothekersassistente die al bij opa Hupperetz in dienst was, gaat de band met de apotheek en familie Hupperetz zelfs nog langer terug. Waar in de eerste jaren het bereiden van plantenextracten, capsules en crèmes haar belangrijkste functie in de apotheek was, is dat geleidelijk overgegaan in medicatiebewaking, advisering en uitleg geven over medicijnen. Dit laatste ging haar zelfs nog beter af dan de bereidingen. Communicatie was haar ding. Duidelijk zichtbaar door haar lange verschijning was Door een vertrouwd beeld bij binnenkomst in de apotheek. Sterke punten waren haar duidelijke uitleg over medicatie maar zeker ook de kennis van sociale en privéomstandigheden van de bezoekers van de apotheek. Zelfs bij haar vele activiteiten in de vrije tijd gaf ‘Doortje van Bosseve’ veelvuldig gevraagd en ongevraagd advies. Altijd vasthoudend aan de telefoon om het voor de patiënt te regelen en creatief in het maken van gedichten voor collega’s. Kortom ze was een toffe collega en we zullen haar in de apotheek enorm missen. Had de overheid de pensioenleeftijd maar verder verhoogd dan 66,7 dan zou Door zeker langer gebleven zijn!
Julian Hupperetz