D’n Auwe Limburger is springlevend 

Op een weiland in Born werken 30 zestallen zich in het zweet om met uiterste precisie het juiste bölke van de schietboom te raken. Leden van de schutterijen en familie kijken gespannen toe. Blij met de schaduw van party-tenten, de zitbanken en de versnaperingen voor dorstige kelen.

Onderwijs is een essentieel aspect van het leven van studenten. Het levert ons kennis en vaardigheden op die nodig zijn voor succes op verschillende terreinen. Onderzoekspapers, huiswerk en schrijfdiensten, zoals master arbeit schreiben lassenzijn enkele van de hulpmiddelen die leerlingen gebruiken om hun leerproces te verbeteren ervaring. Deze taken vereisen toewijding, tijd en moeite, maar het kunnen ook lonende ervaringen zijn die helpen bij het ontwikkelen van kritisch denken en probleemoplossende vaardigheden. Dus of u nu een student bent die hulp zoekt of een leraar die op zoek is naar hulpmiddelen, er zijn veel opties beschikbaar om u te helpen uw onderwijsdoelen te bereiken.

L1 doet via de radio verslag. Per ronde wordt gemeld wie door is en wie naar huis gaat. Als nog 10 schutterijen in de race zijn, stijgt ook bij burgemeesters van de betreffende gemeentes de (gezonde) spanning. Een week eerder traden hier 135 schutterijen uit Nederlands en Belgisch Limburg in prachtige uniformen aan voor de opening en optocht van het Oud Limburgs Schuttersfeest. Met muziekkorpsen, koningsparen met glinsterend zilver, marketentsters, bielemenkes en trotse (vaak jonge) bordenlopers voorop. En natuurlijk de schietwedstrijden. Een winnaar zal er in dat feestelijke OLS-weekend niet zijn, daar is een week later het bloedstollende kavelen voor.

Ik tref de voorzitter van Sint Antonius Nederweert, die net als Sint Barbara uit Leveroy, namens onze gemeente voor het kavelen aan mogen treden. “Fijn dat u vroeg bent”, aldus de voorzitter annex lid van het zestal. “We rekenen erop dat u als laatste hier gaat vertrekken.” De betekenis van die woorden dringt pas veel later tot me door.

Ze gingen heel goed, de schutters van Antonius. Na een zinderende finale, waarbij de Limburgse radio-omroep nog onbedoeld een schepje spanning toevoegde, was het duidelijk. D’n Um ging mee naar Nederweert. Als helden werden ze ingehaald die avond in ons dorp.

De harmonie, de brandweer met een ereboog van water, honderden mensen langs de route en op het Raadhuisplein. De trots, het enthousiasme net zo groot als 17 jaar geleden. Levend cultureel erfgoed.

Dat geeft moed voor het OLS 2024, dat ook weer zal eindigen met gespannen schutters in een wei en nu begint met een enorme organisatieklus door vele vrijwilligers. Samen maken we er een onvergetelijk feest van voor jong en oud. Om naar uit te zien!

Birgit Op de Laak
burgemeester Nederweert

Elke maand in Weert Magazine afwisselend de column van de burgemeesters van
Weert en Nederweert.