De vaccinatielocatie Poort van Limburg

(Dit interview vond plaats op 17 februari 2021)
Misschien heeft u zich al laten vaccineren tegen Covid-19. Dan bevat dit artikel geen nieuws voor u. Voor degenen die nog gevaccineerd willen worden, biedt dit artikel een kijkje in de priklocatie in Weert. We weten bijna zeker dat u liever voor iets anders naar de Poort van Limburg zou willen komen. Voor een feest, een congres of voor een voorstelling van het Munttheater dat hier een alternatieve theaterlocatie inrichtte. De aangescherpte coronamaatregelen verhinderden uiteindelijk dat er voorstellingen plaatsvonden, waardoor de ruimte beschikbaar kon worden gesteld aan de GGD. De locatie is uitermate efficiënt ingericht, zodat op een gestroomlijnde en snelle manier mensen uit de regio Weert kunnen worden ingeënt. “Stelt niks voor”, hoor je bezoekers zeggen. “Zo gepiept. Half uurtje met het busje vanaf de parkeerplaats en terug.”

Het inrichten van vaccinatielocaties is geen sinecure. Op de vloer is daar echter niets van te merken. Strak gecoördineerd en georganiseerd gaat iedere morgen het team professionals aan de slag om honderden bezoekers te voorzien van de eerste of tweede prik. Brenda Pieters, projectleider vaccineren GGD, leidt ons rond.

Warm welkom

Brenda wacht me op bij de ingang van de prikplek. Een beveiligingssuppoost in een fluorescerend vest heet iedereen welkom. Inkomende medewerkers melden zich, waarna gecheckt wordt of zij op de werklijst voor die dag staan. Bezoekers voor een prik mogen doorlopen. Een suppoost verderop in de hal wijst de weg naar de grote zaal. Op informatieborden staat in welke wachtrij de bezoeker mag aansluiten. Rechts voor de Pfizerprik, vanaf 65 jaar. Links voor de prik van AstraZeneca, voor zorgmedewerkers en mensen jonger dan 65.
Opvallend: in de grote zaal klinkt heerlijk rustgevende muziek.

Wie wil er een prik?

Dagelijks worden enkele honderden spuiten geprepareerd, afgestemd op het aantal aanmeldingen. Medewerkers in de voorbereidingsruimte mengen de vaccinatievloeistof met oplosvloeistof en vullen er de spuiten mee. Een runner brengt de vaccinaties naar de prikruimtes. De zelf ook gevaccineerde Brenda vertelt dat vaccinaties die overblijven verdeeld worden. “Uit een Pfizer-flacon kunnen zes vaccins worden gehaald. Het aantal te vaccineren mensen op een dag is vrijwel nooit een veelvoud van zes. Dan blijven er spuiten over. Personeel op de vaccinatielocatie, teststraatmedewerkers en GGD-personeel kunnen gevaccineerd worden als zij dat willen.”

Prikker

Direct achter de tweede balie staat de prikker te wachten. In de prikruimte staat een tafel, een stoel voor de bezoeker en een voorraadkast. In een hoek staat een printer om mensen de vaccinatieregistratie mee te kunnen geven. Onder de tafel enkele prullenbakken, waarvan er een specifiek bestemd is voor gebruikte spuiten. Brenda: “Iedere dag wordt gecontroleerd of het aantal gezette spuiten exact overeenkomt met het aantal spuiten dat in de voorbereidingsruimte is samengesteld. Op die manier kan gecontroleerd worden of de spuiten ook wel op de juiste plek zijn terechtgekomen.”

Check, check, dubbelcheck

In de zaal zijn wachtrijen zoals je dat ook tegenkomt in een pretpark. Deze leiden naar een balie waar de papieren worden gecheckt. “Mag ik de uitnodigingsbrief, gezondheidsverklaring en identiteitsbewijs mevrouw / meneer?”, vragen administratief medewerkers. Als alles overeenkomt met de gegevens in de digitale registratie mag de bezoeker doorlopen naar een prikruimte. Soms is er een gezondheidsvraag en wordt er een arts of verpleegkundige geraadpleegd. Vervolgens wijst een host de bezoeker naar een tweede balie, waar opnieuw de papieren worden gecheckt. “Beter het zekere voor het onzekere nemen”, benadrukt Brenda.

Golfkarretje of minibusje

Om drukte in de stad te voorkomen, heeft de gemeente Weert een parkeerplaats aan de overzijde van het kanaal vrijgemaakt voor bezoekers van de vaccinatielocatie. Verkeersregelaars zorgen ervoor dat iedereen op de juiste plek parkeert. Daarna kun je in het busje stappen dat je naar de vaccinatielocatie rijdt. Er is overwogen om het vervoer van en naar via golfkarretjes te doen, maar gezien de weersomstandigheden van een tijdje terug én gezien de immobiliteit van sommige mensen, is toch gekozen voor vervoer per minibus.

Even bijkomen

Brenda: “Iedereen bij wie een prik is gezet, wordt verzocht een kwartiertje in de nazorgruimte te blijven. Sommigen vragen we ietsjes langer te blijven, bijvoorbeeld bij medicijngebruik. Mocht iemand zich onwel voelen of er treedt een lichamelijke reactie op, dan kan er meteen ingegrepen worden. Artsen en EHBO’ers zijn ter plaatse en een brancard staat gereed, mocht het nodig zijn. Gelukkig komen ernstige bijwerkingen maar sporadisch voor. De meeste mensen merken er niks van.”