16 november 2022 | Auteur: Monique Lempens
Van vakbondsman, naar horecaondernemer en nu NT2 docent Nederlands
De meesten kennen hem waarschijnlijk van café de Tramhalt. Daarvoor heeft hij jaren als FNV-vakbondsman gewerkt. Nu, als NT2 docent Nederlands, helpt hij statushouders een bestaan op te bouwen in Nederland. Peter Bouwels switchte regelmatig van baan, maar ‘mensen’ staan altijd centraal in de keuzes die hij maakt.
Peter Bouwels, 62 jaar, geboren aan de Noordkade in Weert. Na ruim 30 jaar in Amsterdam gewoond te hebben, woont hij sinds 2009 weer in Weert, tegenwoordig aan de Maaspoort.
De vakbondsman
Op zijn 20e gaat Peter naar Amsterdam en volgt de studie Arbeidsmarktpolitiek en Personeelsbeleid en haalt daarna zijn master Bedrijfskunde aan de VU. Als jonge bestuurder gaat hij aan de slag bij FNV ‘Druk en papier’. Daar is hij betrokken bij veel reorganisaties in een sector waar destijds veel overcapaciteit was. “Mijn streven was altijd om een zo goed mogelijk sociaal plan te regelen”, geeft Peter aan. Na de grafische industrie stapt Peter over naar FNV Bouw en vertelt met trots over het opleidingscentrum Fundeon voor de bouw dat medio jaren 90 in Harderwijk is gerealiseerd. “Op een bloedhete zomerdag had ik het genoegen om samen met onze toenmalige koningin, Beatrix, de opening te doen. Ik mocht Beatrix rondleiden en was erg onder de indruk hoe goed geïnformeerd ze was en dat ze voor iedereen aandacht had.”
Na FNV Bouw maakt Peter de overstap naar Abvakabo als regiomanager Amsterdam – Rotterdam. “Ik heb veel geluk gehad, als ik iets anders wilde doen, lukte het bijna altijd. Zo kreeg ik in die periode een telefoontje dat de toenmalige staatssecretaris Aboutaleb een politiek assistent zocht en of ik interesse had. Ik heb een aantal mooie jaren met Aboutaleb samengewerkt. Hij heeft een echte Rotterdamse mentaliteit ‘geen woorden maar daden’. Zo ben ik ook”, geeft Peter aan.
Café de Tramhalt
Peter vervolgt: “Ik had een overleg in Weert, in het zaaltje van de Tramhalt. De toenmalige eigenaresse Karin gaf aan: “We verkopen de Tramhalt, iets voor jou?” Ik zat in de auto terug naar Amsterdam en dacht: dat ga ik niet doen.” Toch bleef het idee hem plagen. Peter heeft ‘na de tijd’ altijd in de horeca gewerkt, bij kennissen in een café-restaurant-zaal in Diemen en vroeger ook in de voetbalkantine van Laar. Wat maakte het dat hij toch ‘ja’ zei? “Ik had een intense baan van 60 uur in de week. En ik dacht, als ik het nu niet doe, komt het er nooit van.” Dus liet Peter zijn baan en vrienden in Amsterdam achter en verhuisde terug naar het pittoreske Weert. “Dat viel erg tegen”, geeft hij aan. “Ik was diepongelukkig. De eerste drie jaren heb ik heel fijn samen met Karin gewerkt, daarna stond ik er alleen voor. Een café is zeven dagen per week open en er is altijd wel iets te doen: administratie, inkopen, reparaties en uiteraard personeel regelen. Vanuit de comfortabele positie die ik in loondienst had, had ik de werkdruk in de horeca onderschat. Na zes jaar was het ‘op’ en heb ik besloten om de Tramhalt te koop te zetten. Deze switch was niet helemaal succesvol, maar ook dat moet je tegen jezelf durven te zeggen.”
Taallessen aan statushouders
“Daarna heb ik de eerste paar maanden helemaal niets gedaan”, geeft Peter aan. “Ik heb overwogen om terug te gaan naar Amsterdam. Maar de woningmarkt daar was toen al lastig en werk zoeken uitdagend. Op een ex-vakbondsbestuurder zit men niet altijd op te wachten, die bemoeit zich natuurlijk overal mee. Via Punt Welzijn ben ik bij de taallessen terecht gekomen. Ik heb een cursus gevolgd voor NT2 taal en ben les gaan geven. Ik vind het enorm leuk om te doen. Het is intensief, maar heel dankbaar werk. Iemand uit Syrië, Iran of Jemen Nederlands leren, begint heel basaal met het alfabet en vervolgens lezen en schrijven. Als ze uiteindelijk B1 niveau halen ben ik trots. Vooral op de inzet van de mensen zelf. Ik heb heel veel respect voor deze mensen. Zij pakken hun rugzak en laten alles achter.” Tegenwoordig geeft Peter hoofdzakelijk les vanuit zijn eigen woonkamer: “Gemoedelijk en makkelijk, hier heb ik alle lesmaterialen en boeken liggen.”
Mensen staan centraal
Of het nu vanuit een sociaal plan is, statushouders Nederlands leren of het sociale praatje aan de bar bij de Tramhalt. Iedere switch die Peter heeft gemaakt, komt terug op ‘mensen’. Iets voor een ander doen. Naast de taallessen verzorgt Peter een ‘nieuwsuurtje’ bij Land van Horne, is hij voorzitter van de Cliëntenraad bij Land van Horne en kookt hij in het Hospice. Peter: “Ik ben een content en gelukkig mens met wat ik nu doe.”
Nederlands als tweede taal (NT2) is het vak Nederlands dat gegeven wordt aan anderstaligen binnen het Nederlandse taalgebied. Het is niet vergelijkbaar met het vak Nederlands zoals dat in het onderwijs aan moedertaalsprekers onderwezen wordt.
Ben jij ook geswitcht van beroep of anderszins?
Of ken je iemand met een mooi verhaal?
Mail de redacteur: moniquelempens@gmail.com