De kunst van het leren loslaten van perfectionisme…

…en de zoektocht naar innerlijk magie

Wonderlijke werelden

Net zoals de meeste kinderen was de kleine Kevin Rhoe (35) dol op tekenen. Het liefste bedacht hij geheel eigen werelden, die zich ver van zijn woonplaats Nederweert bevonden en die bewoond werden door allerhande fantasiewezens. “Ik was geïnspireerd door de Efteling (met name de Droomvlucht), films als ‘The Neverending Story’, de avonturen van Wipneus en Pim en later door de magische taferelen uit de Harry Potter-boekenreeks”, vertelt hij. “Lezen kostte me veel moeite, maar die boeken heb ik verslonden. Ik vond het heerlijk om in gedachten op avontuur te gaan en wondere werelden te verkennen.”
Uiteindelijk raakte zijn passie voor het tekenen wat op de achtergrond toen Kevin begon te puberen. “Ik ontdekte de gitaar en de interesse in het tekenen vervaagde. Daar ben ik later behoorlijk op teruggekomen, kan ik je alvast verklappen”, vertelt hij opgewekt.

Voeten op de grond

Na zijn middelbare schoolperiode werd het tijd om een vervolgopleiding te kiezen. Kevin besloot om Communicatie te gaan studeren. “We hielden ons bezig met het strategisch nadenken over het communicatiebeleid van organisaties en bedrijven. Hierbij kun je onder andere denken aan het bedenken van nieuwe reclamecampagnes. Ik vond het erg interessant, maar wilde op den duur eigenlijk stoppen met mijn studie en een poging doen om naar de kunstacademie te gaan. Dit werd me ten strengste afgeraden door meerdere docenten, omdat ik goede punten haalde en ze vonden dat ik ‘feeling’ had met het vakgebied.” Met frisse tegenzin ging Kevin verder, totdat hij kennismaakte met het vak ‘Grafisch Ontwerp’. “Ik kreeg inzicht in het feit dat ik meer beeldend kon gaan werken en dat heeft mijn ogen geopend.”
Kevin maakte zijn studie uiteindelijk toch met veel plezier af en besloot vanwege de hogere werkgelegenheid in zijn vakgebied te verhuizen naar Amsterdam. Momenteel werkt hij als freelance ontwerper.

Hernieuwde passie

Tijdens zijn studie ging Kevin een half jaar als uitwisselingsstudent naar Boedapest, waar hij lessen volgde op de kunstacademie. “Een schitterende tijd”, memoreert hij. “Er ging letterlijk een wereld voor me open. Ik was voor het eerst op mezelf aangewezen in een ‘vreemd’ land en leerde nieuwe mensen kennen. Het inspireerde me om weer voor mezelf te gaan tekenen. Ik kocht een schetsboek en ging aan de slag.” Noemenswaardig is dat Kevin nagenoeg volledig autodidact is: “Op een aantal lessen modeltekenen op de kunstacademie in Boedapest na, heb ik mezelf tekenen en schilderen geleerd. Waar ik eerst alleen eenvoudigere lijntekeningen in zwart-wit maakte, ben ik me later gaan richten op het leren tekenen van de anatomie van mens en dier en de belichting en de kleur van een compositie. Ik heb onder andere veel geleerd door dingen na te tekenen en films en animatie te bestuderen, maar ook door lessen op YouTube te bekijken.”

Een magische hereniging

Kevin tekende en schilderde alles wat hem aansprak, van stadsgezichten tot natuurlijke taferelen. “Ik ben van nature erg kritisch op mijn eigen werk, maar ik kwam er achter dat ik té perfectionistisch was. Alles moest kloppen en dat ging ten koste van mijn plezier. Ik ben toen begonnen met het maken van snelle schetsen en schilderijen op locatie. Elke lijn mag er zijn; het gaat om de sfeer en de spontaniteit, het vangen van het moment in een tekening. Op deze manier leerde ik beetje bij beetje om het perfectionisme los te laten en te vertrouwen op mijn gevoel. Tenslotte is niets perfect…”

In de periode dat Kevin een tijdlang gestopt was met tekenen, merkte hij dat zijn fantasie wat vervaagde. Eenmaal weer aan de slag opende hij onbewust het deurtje in zijn hoofd naar de magische werelden waar hij als kind al graag vertoefde. “Voordat ik het wist, was ik weer bezig met het bedenken van verhalen vol fantasierijke taferelen en wezens en daar ben ik niet meer mee gestopt. Ik haal er veel voldoening uit om mijn fantasie en verwondering de vrije loop te laten en ben benieuwd waar deze ontdekkingsreis toe leidt. Mijn uiteindelijke doel is om deze verhalen te vertellen in een (kinder)boek, film of via een schilderijtje. Wie weet…”

Door middel van het delen van zijn werk wil Kevin mensen een inkijkje geven in de manier waarop hij dingen ziet.
“Uiteraard ben ik me ervan bewust dat de wereld geen Disneyfilm is, maar dat is het mooie van tekenen. Je kunt de schoonheid van het leven weergeven, maar daarnaast mogen grenzen vervagen. Als je gebruik maakt van je creatieve vrijheid zijn de mogelijkheden namelijk onbegrensd. Ik hoop dat ik mensen plezier kan bezorgen met mijn werk en wellicht raken ze geïnspireerd om de magie in zichzelf te gaan zoeken!”

Wilt u meer informatie over Kevin en zijn creaties, bezoek dan zijn website: www.kevinrhoe.art of volg hem op Instagram: @kevinrhoeart