De autoriteitskloof

Stel je voor: je bent een vrouw en je wilt al jarenlang niets liever dan een boek op jouw naam hebben staan. Na maanden zwoegen, ploegen, schrijven en schrappen kan er een uitgever gezocht worden. Maar liefst vijftig mailtjes gaan de deur uit. Na lang wachten staat de teller op 48 afwijzingen en twee voorzichtige verzoeken om de rest van het boek. Het overkwam schrijfster Catherine Nichols.

Maar ze liet het er niet bij liggen. Onder een mannelijke naam probeerde ze het opnieuw. Niet veel later kwamen er zeventien positieve antwoorden terug en tientallen mailtjes met feedback waarmee ze haar werk kon verbeteren. Toeval? Niet echt. Dit is de autoriteitskloof in zijn volle glorie. 

De loonkloof, orgasmekloof en genderkloof kende u waarschijnlijk al wel. Maar sinds kort is er dan ook de autoriteitskloof. Alhoewel, de term ervoor. De autoriteitskloof zelf is ouder dan de Martinuskerk, maar kreeg pas een naam toen Ann Mary Sieghart deze zomer het boek The Authority Gap publiceerde. In haar boek legt ze stap voor stap uit dat we vrouwen bij lange na niet zo serieus nemen als mannen. Deze kloof is daarom de aanstichter van iedere andere genderkloof. Wie een vrouw onderschat, zal haar tenslotte ook niet snel een promotie aanbieden. Als een man spreekt, luisteren we en vertrouwen we erop dat hij weet waar hij het over heeft. In ieder geval totdat hij het tegendeel bewijst. Voor een vrouw geldt te vaak het tegenovergestelde. We testen haar kennis, onderbreken haar en vinden al snel dat ze te lang praat. 

Dit verschil leren we al vroeg aan. Docenten stellen jongens meer en moeilijkere vragen, roepen hen vaker voor de klas en belonen ze meer wanneer ze iets zeggen. Meisjes, daarentegen, krijgen vooral te horen dat ze zo goed stil zijn tijdens de les. Wie denkt dat dit alleen op school gebeurt, heeft het helaas ook mis. Britse ouders schatten het IQ van hun zoontjes gemiddeld op 115 en dat van hun dochters op 105. Misschien goed om te weten – 100 is het gemiddelde IQ voor een mens.

Alles samengevat valt er één ding niet te ontkennen: we nemen vrouwen niet serieus genoeg. De oplossing? Dat is en blijft vooroordelen herkennen en afleren. 

En niemand is immuun, dus ook niemand krijgt vrijstelling. 

Famke Langedijk

Famke Langedijk(20) komt uit Weert en studeert Liberal Arts and Sciences aan de Leiden University College The Hague. Ze houdt zich graag bezig met de vragen van het dagelijkse leven.