De NieuwkomersSpecial deel II wordt vanaf 22 juni verspreid…

Vandaag – 19 juni 2019 – overhandigden Desiré Kappert – Weert Magazine (uitgever) – samen met  Herman en Kristiaan Litjens – Herman Litjens Vormgeving – symbolisch het eerste exemplaar van de NieuwkomersSpecial II aan burgemeester Jos Heijmans en wethouder Martijn van den Heuvel van de gemeente Weert. 


Vlnr: art director Herman Litjens, burgemeester Jos Heijmans, wethouder Martijn van den Heuvel, uitgever Desiré Kappert en vormgever Kristiaan Litjens zijn trots op de bijzondere NieuwkomersSpecial II.
Vanaf 22 juni wordt het blad gratis huis-aan-huis gratis aangeboden.
Het magazine is ook op diverse afhaaladressen te verkrijgen en natuurlijk ook op het gemeentehuis van Weert.

In 2017 bracht Weert Magazine in opdracht van de Gemeente Weert een extra editie uit. Deze editie stond volledig in het teken van de ‘Nieuwkomers’: mensen die naar Nederland zijn gevlucht en hier een verblijfsvergunning hebben gekregen. Deze ‘nieuwe’ Nederlanders zijn onder andere in de Gemeente Weert opgenomen. Inmiddels zijn deze nieuwe inwoners échte inwoners geworden… ze wonen hier, gaan hier naar school en menigeen heeft een baan gevonden. Ze zijn aan het wennen aan het dagelijkse leven in Nederland, in Limburg, in Weert. En ‘wij’ zijn aan hen aan het wennen. Er is respect voor elkaars cultuur en er heerst een gedeelde interesse in ieders leven. Waar voorheen werd gesproken over ‘twee verschillende werelden’, zijn die werelden aan het samensmelten. De nieuwkomers zijn onze buren geworden, onze collega’s, ons clublid. In het de eerste NieuwkomersSpecial volgden wij enkele van deze mensen tijdens hun integratie: waar lopen ze tegenaan, wat ervaren zij als vreemd, hoe komen zij in het reine met moeilijke en verdrietige ervaringen? Maar wij lieten ook tegenstanders aan het woord; omwonenden van het AZC die zich zorgen maakten, de politiefunctionaris die met overlast in aanraking kwam.

In het tweede deel volgen wij weer enkele van de nieuwkomers. Hoe ontwikkelen hun kinderen – misschien wel opstandige tieners nu – zich? En weer stellen we de vraag aan de Weertenaar: “Hoe kijkt u er vandaag tegenaan, tegen deze statushouders?”

Op de eerste uitgave hebben wij heel veel positieve reacties gehad: door leden van de Tweede Kamer tot en met organisaties en instellingen uit onze buurlanden die waardering hadden voor dit initiatief.

Deze tweede editie van de ‘NieuwkomersSpecial’ wordt in een oplage van ruim 85.000 stuks verspreid over de gemeenten Weert, Nederweert, Leudal, Maasgouw en de grensgemeenten van België. 

NieuwkomersSpecial deel II: ook een initiatief van Weert Magazine, hét blad dat verbindt!