Danielle Halfers in Curaçao: ‘Hier heb ik mijn hart verloren’

Vanuit haar slaapkamerraam ziet ze één van de stranden van Jan Thiel. En als je dat googelt dan zie je plaatjes verschijnen waarin de Fa-douche- en Bounty-reclames én het Zwitserleven Gevoel samen komen. Dan wil je nog maar één ding; het eerste vliegtuig pakken naar Curaçao. Danielle Halfers (33) maakte als achttienjarige voor het eerst kennis met dit prachtige eiland. Beetje bij beetje voelde ze dat hier haar toekomst lag. Drie jaar geleden hakte ze de knoop door en emigreerde met haar twee zoontjes naar de overkant van de Atlantische Oceaan.

Tropisch savanneklimaat

Ze zwemt in de zee met zonsopkomst voordat ze naar kantoor gaat. Wie droomt daar nou niet van? Voor Danielle is het dagelijkse kost. Dat kan dan ook op een eiland met tropische temperaturen van gemiddeld dertig graden en met zeewater van 27 tot 29 graden. Danielle: “Op dit moment is het hier bloedheet; er is een orkaan in de buurt van de benedenwindse eilanden en die trekt alle wind hier weg. De gevoelstemperatuur is momenteel veertig graden.” Dat is dan misschien wel een beetje veel van het goeie maar op deze grijze miezerdag in Weert met een buitentemperatuur van vijf graden klinkt het toch heel aanlokkelijk. Wanneer ging dat vliegtuig ook alweer? Elke dag vertrekt er wel een vliegtuig naar Curaçao en voor € 299,- enkele reis kan ik na een vlucht van negen en een half uur 7.850 km verderop met mijn voetjes in het zand zitten…

Beste beslissing ever

Danielle is geboren en getogen Weertse en groeide op samen met pap, mam en een broertje en een zusje. Na de basisschool op Leuken volgde de Philips van Horne en daarna ging ze studeren in Eindhoven. Niet wetend wat ze eigenlijk wilde, kwam ze terecht in de HR (Human Resources)/Recruitment. En dat is wat ze nu nog steeds doet. Ze werkt vanuit Curaçao voor de Nederlandse markt. De kerntaak van een recruiter is het matchen van de wensen van de werkgever aan die van een werknemer, waardoor een vacature kan worden ingevuld en de werknemer een baan heeft gevonden. Onlangs startte Danielle haar eigen bedrijf ‘Caribbean Source Support’. Danielle: “De vraag naar recruitment en HR-ondersteuning werd heel groot vanuit Nederland. En door het tijdsverschil is het voor veel organisaties een win-win situatie omdat ze zo hun dienstverlenende uren kunnen verlengen. Toen ik dat zag ben ik in het diepe gesprongen en dat is gelukkig tot nu toe de beste keuze ooit! Corona heeft werken op afstand en vanuit het buitenland echt een nieuwe dimensie gegeven. Ik werk nu als recruiter en HR-ondersteuner voor detacheringspartijen en werving- en selectiebureaus. Zelfs voor eentje uit Weert; namelijk Helder! Personeelsmanagement; dat is mijn oude werkgever toen ik nog in Nederland woonde”, vertelt Danielle met een trotse glimlach. ”Ik vind het nog elke dag een feestje om dit werk te doen!”

Curaçao heeft ruim 158.000 inwoners en kent zeer diverse bevolkingsgroepen met meer dan 107 verschillende nationaliteiten. De meerderheid van de Curaçaoënaars is Creool. Dit zijn mensen van Afrikaanse of gemengd Afrikaans-Europese afkomst die als inheems worden beschouwd.

Eiland voelt als thuis

Als Danielle achttien jaar is overlijdt haar vader. Dat heeft een grote impact op het gezin. Danielle: “Toen is eigenlijk het reislustige in mij naar boven gekomen. Curaçao was de eerste plek waar ik naar toe ging na zijn overlijden. Na twee vakanties en een langere periode waarin ik op het eiland werkzaam was, heb ik hier mijn hart verloren; het leven, de mensen, het weer en vooral niet de sociale druk voelen; dat samen vormt voor mij een levensstandaard die ik eigenlijk niet zo goed in woorden kan omschrijven. Dat voel je gewoon.” In 2018 vertrok Danielle samen met haar toenmalige partner en hun twee kinderen naar Curaçao. Danielle: “Het grote verschil met het leven in Nederland is voor mij vooral dat ik niet de sociale druk voel; het is hier leven en laten leven. Dat is voor mij het meest waardevolle verschil. Men oordeelt niet en niets moet. Buiten het feit dat hard werken hier ook aan de orde van de dag is hoor”, vult Danielle gauw aan. “Ik kan het iedereen aanraden!”

Gezellige club bijeen

Aan de emigratie ging een hele voorbereiding in Nederland vooraf. Danielle: “Omdat we zo graag naar het eiland wilden, hadden we in Nederland al veel geregeld waardoor de opstart hier veel gemakkelijker ging. Het enige dat je hier wel nodig hebt is geduld. Bijna niets is gedigitaliseerd, dus wachten aan het loket is hier heel normaal. Als je dat eenmaal hebt geaccepteerd, dan gaan dingen relatief snel”, vertelt Danielle verder. “Inmiddels ben ik gescheiden; mijn ex is overigens wel een goede vriend, dat mag ook gezegd worden en heb ik een ander huis. Ik ben nu alweer anderhalf jaar samen met Tim (44). Hij heeft een eigen meubelmakerij en verbouwt huizen. Dat is enorm handig”, lacht Danielle. Hij heeft ook twee kids, twee meiden; Nora (11) en Maud (10). Dus als we met z’n allen bij elkaar zijn, dan hebben we een gezellige club samen! We wonen vlakbij Jan Thiel; ik denk voor veel vakantiegangers een bekende plek. Curaçao is natuurlijk helemaal niet zo groot, dus eigenlijk is alles op tien minuten afstand te bereizen. We genieten enorm van het leven en halen het beste uit elke dag!”

Nederlands was lange tijd de enige officiële taal, maar sinds 2007 zijn Papiaments, Nederlands en Engels gezamenlijk officiële talen. Papiaments is de moedertaal voor de meeste inheemse Curaçaoënaars; 81% spreekt Papiaments, 8% Nederlands, 6% Spaans, 3% Engels en 2% een andere taal.

Het relaxte buitenleven

De jongens van Danielle zijn al aardig gewend aan het leven op een tropisch eiland. Danielle: “Raf (10) en Sef (5) spreken allebei Nederlands uiteraard maar ook Papiaments. Raf is een fanatieke voetballer in het A-team van een van de grotere clubs hier; CVV Willemstad. Op woensdag en zaterdag sta ik dus altijd op het voetbalveld om zijn team aan te moedigen. Sef sport (nog) niet maar ik ben bang dat hij zijn grote broer achternagaat. Beiden houden van het buitenleven, ze lopen de hele dag in hun zwembroek. Ze beseffen heel goed dat als ze bellen met familie of vriendjes in Nederland ze toch wel een heel ‘relaxed’ leventje hebben met elke week een BBQ op het strand tijdens een prachtige ondergaande zon.”

Curaçao, officieel: Land Curaçao, is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het grondgebied en de zee van het Land Curaçao bestaan uit de eilanden Curaçao en Klein Curaçao en de daarbij behorende territoriale zee. Het is gelegen in de zuidelijke Caraïbische Zee, net voor de kust van Venezuela.

Tijd voor elkaar

De pandemie heeft ook op Curaçao een enorme impact gehad. Danielle: “Corona heeft voor veel mensen extreme armoede veroorzaakt. Toerisme is hier uiteraard een erg belangrijke bron van inkomsten. Veel mensen, afhankelijk van die toeristische sector, hebben flink moeten inleveren. Het treft mij zelf niet, mijn werk loopt gelukkig gewoon door, maar het is wel schrijnend om situaties om me heen te zien. Dat vind ik soms lastig. Mij persoonlijk heeft het eigenlijk juist veel gebracht; tijd met mijn kinderen en tijd met Tim. En accepteren dat je sommige dingen niet in de hand hebt. Doordat Tim en ik elkaar hebben leren kennen in een periode van lockdowns en corona kunnen we heel goed samen thuis zijn. Toch Dushi?”, vraagt Danielle plagend aan Tim.

Kerst onder de zon

Hoe is het om met vijfentwintig graden op de thermometer Kerstmis te vieren? Danielle: “Kerst is hier een groot familiefeest; samen eten, samen borrelen met overal lampjes, glitters en ballen. Kerst in de zon is natuurlijk wel even wennen, maar de sfeer is er niet minder om. Het hele eiland doet zijn best om op te vallen als het om half zeven donker wordt. Met Oud en Nieuw is er een ‘Gerard Joling traditie’ ontstaan op het strand met de voetjes in het water… Dus die staat ook al gepland”, vertelt Danielle enthousiast. Na ons gesprek kijk ik naar buiten en constateer dat het hier in Weert nog steeds regent. Ik ga dus nu mijn koffers pakken. Is er iemand die mij morgen naar Schiphol kan brengen?