3 februari 2022 | Auteur: Désiré Kappert
Cwartier in het voormalige gemeentehuis, divers, creatief en populair
In 2015 werd in het gebouw waar voorheen het gemeentehuis was gevestigd een nieuw initiatief opgestart dat het pand een nieuwe bestemming gaf: Cwartier. Het is een bedrijvenverzamelgebouw, voor jonge en creatieve, zelfstandige ondernemers. Inmiddels zijn alle kantoren verhuurd aan 96 ondernemers en is er zelfs een wachtlijst. De kracht van Cwartier zit in de diversiteit, de creatieve branches, de onderlinge samenwerking en de ontmoetingen. Naast ondernemers zijn ook maatschappelijke organisaties als PSW, Vincent van Gogh, de Roos en Punt Welzijn hier gevestigd. Het gebouw is eigendom van de gemeente en de huurovereenkomst loopt in maart 2025 af. De gemeente is inmiddels begonnen met het opstellen van een plan hoe ze na 2025 de locatie van Cwartier en de daaromheen liggende woningen en bedrijven willen inrichten. Renovatie van het huidige gebouw en voortzetten van de huidige invulling behoort ook tot de mogelijkheden.
Het gebouw (dateert uit 1972) bevat veel lange en smalle gangen met aan weerszijden kantoren variërend van 15m2 tot soms wel 70m2 per ruimte. Iedere huurder heeft de kans om de deur van zijn kantoor te voorzien van in het oog springende belettering, wat leidt tot een kleurrijke diversiteit.
De maatschappelijke organisaties als PSW en Vincent van Gogh ontvangen in Cwartier dagelijks hun cliënten. Voor hen is de locatie van Cwartier prettig te bezoeken vanwege de anonimiteit. Punt Welzijn werkt met haar ongeveer 50 medewerkers op de eerste verdieping, waar voorheen het college van B&W haar kantoren had. Punt Welzijn heeft veel inpandige muren gesloopt en beschikt daardoor over een grote en open kantoortuin.
Bijzonder in het gebouw is de invulling van de voormalige raadzaal. Waar vroeger de gemeenteraad vergaderde staat nu een tiental ‘groentekassen’, die dienstdoen als kantoorruimtes. Hier is het creatieve collectief Perron C gevestigd. Allemaal zelfstandige ondernemers uit allerlei beroepen en kunstdisciplines met een scala aan creatieve diensten en activiteiten zoals bijvoorbeeld film, design, interieur, marketingstrategie, ontwerp, fotografie, tekst en illustratie. Alle vormen van expressie komen samen en versterken elkaar.
De grote hal van het gebouw vormt een verbinding tussen de binnenstad en de Oelemarkt en Hoogstraat. Een doorgang waar veel Weertenaren gebruik van maken en daar kennismaken met de informele sfeer van Cwartier. Een van de huurders op de begane grond is de Roos die hier haar Huiskamer heeft en ook Punt Welzijn opent hier elke dag de deuren van BeekCwartier, een ontmoetingsruimte voor senioren. Elke woensdag treffen zij elkaar in de hal voor hun wekelijkse koersbalontmoeting. Ook dit geeft de diversiteit en doelstelling van Cwartier weer.
Cwartier heeft een eigen dakterras. Op de eerste etage, aan de zijde van de Beekstraat is het afgelopen jaar hard gewerkt aan het opknappen en multifunctioneel maken van het terras. Het wordt gebruikt voor onderlinge ontmoetingen en borrels, en in de zomer kan er geluncht worden. De opknapbeurt is grotendeels gebeurd in eigen beheer. Binnen Cwartier zijn enkele jongeren en jongvolwassenen actief die onder begeleiding van Virtus hun dagbesteding invullen. Virtus richt zich op de zorg en ondersteuning van mensen met een lichte verstandelijke beperking. Bij de taken in en rondom het Cwartiergebouw kunnen zij hun energie kwijt en zich richten op een zinvolle dagbesteding midden in de samenleving.
Op de begane grond ligt ook WarenHuis conceptstore, een formule die prima past binnen het format van Cwartier. Sinds 2017 is deze combinatie van shop in shop en een conceptstore hier gevestigd. Het is opgericht om makers, ontwerpers en (beginnende) ondernemers een fysieke verkooplocatie te bieden om hun producten te verkopen. Ideaal voor ondernemers die niet over een eigen verkooppunt beschikken. WarenHuis biedt een creatief antwoord: de ruimte, organisatie, marketing en personeel worden voor een vast maandelijks bedrag verzorgd. Er wordt een selectie gemaakt van ondernemers en producten om de kwaliteit en variatie te waarborgen.
Het gebied rondom het gebouw wordt dagelijks schoongehouden door Bennie Wenteler, de voormalige brugwachter. Gedreven en gedisciplineerd zorgt de opgewekte gemeentemedewerker voor een schone en opgeruimde omgeving. En met een vriendelijk woord voor de huurders en bezoekers.
En ook Weert Magazine heeft in dit gebouw haar kantoor. Ruim drie jaar wordt vanaf deze plek het maandelijkse magazine gemaakt. Dat doen we graag met passie en veel energie.