Creatieve talenten krijgen extra boost!

Door alle coronamaatregelen is het project ACT geruisloos van start gegaan. Het was de bedoeling om er meer ruchtbaarheid aan te geven in de vorm van een feestelijke bijeenkomst met alle betrokkenen.
Eind vorig jaar hebben drie jonge creatievelingen hun talenten getoond, hun ambities uitgesproken en hun verwachtingen van een coach kenbaar gemaakt. Dit heeft geleid tot drie veelbelovende matches.

ACT

Act staat voor Activering Creatief Talent. Dit project wil jongeren uit het Weerterland die over een bijzonder creatief talent beschikken stimuleren dit talent verder te ontwikkelen door ze op individuele basis een extra zetje te geven. De talenten worden gekoppeld aan een seniorcoach die op het betreffende vlak zijn sporen heeft verdiend, een netwerk heeft en de passie om een jongere te begeleiden.

Marijn werkt aan het thema ‘dromen’

Het proces van samenwerking tussen talent en coach moet naast het behalen van ontwikkelingsdoelen leiden tot een concreet product: een schilderij, beeldhouwwerk, dans, muziekstuk, podium-act of videokunstwerk. Alles is mogelijk. Een keer per jaar organiseren de talenten, met ondersteuning vanuit project ACT, een gezamenlijke presentatie waarbij mogelijk creatieve dwarsverbanden tot stand komen. Voor begeleiding en uitvoering van dit proces hebben sponsoren (Provisus, Samenfonds 0495 en Gemeente Weert) een financiële tegemoetkoming tot maximaal € 1000,- beschikbaar gesteld.

Drie talent/coach-koppels

Marijn Nies en Hans Corstjens

Marijn Nies (17), tekent en schildert al zolang hij zich kan herinneren. Naast zijn vriendin is het zo ongeveer het enige dat hem echt interesseert.
Marijn zit op 5-havo maar heeft een broertje dood aan studeren. Het boeit hem niet, biedt hem te weinig uitdaging en het is voor hem zonde van de tijd die hij liever aan schilderen wil besteden. Zijn doel is de kunstacademie, mogelijk de autonome richting, maar dan zal hij het ‘havo-papiertje’ toch echt eerst moeten bemachtigen. Hij wil gebeurtenissen, gedachten en meningen omzetten in creatief werk dat zijn persoonlijke signatuur draagt.
In Hans Corstjens ziet Marijn de ideale coach om met meerdere technieken kennis te maken en zijn zoeklicht vooral te richten op een eigen basiswerkhouding. Als dit resulteert in een portfolio dat hem toegang verschaft tot het Maastricht Institute of Arts is de missie voor Marijn geslaagd.

www.hanscorstjens.com
Het werk van ontwerper/kunstenaar Hans Corstjens valt moeilijk onder een noemer te plaatsen. Naast krachtige kleurrijke schilderijen en frisse vlotte schetsen maken sobere natuurlijke etsen deel uit van de gevarieerde collectie. In zijn werken probeert hij een balans te vinden tussen vlek en voorstelling.

Cas Op ’t Root en Angelo Martinus

Cas Op ’t Root (16), stond als dj al op 10-jarige leeftijd op feestjes en partijen. Hij leeft voor muziek en heeft nu een eigen professionele opnamestudio waar hij dagelijks aan het werk is met het maken van trap-, hiphop-, reggaeton- of popbeats. Diverse producties staan op streamplatforms en zelfgemaakte videoclips van zijn producties staan op YouTube. Zijn doel is toegelaten te worden tot de Herman Brood Academie in Utrecht en internationaal door te breken als dj en producer.
Angelo Martinus, de grondlegger van de urban scene in Eindhoven is overtuigd van de skills van Cas en wil hem graag begeleiden in de ontwikkeling van zijn artistieke visie, onder andere door het inzetten van het uitgebreide netwerk dat Angelo in de nationale urban scene heeft opgebouwd.

www.ed.nl/Angelo Martinus tilde urban scene Eindhoven van de grond
Angelo Martinus is met 15 jaar ervaring dé expert op het gebied van Urban Culture en Sports. Met zijn bedrijf Mad Skills huisvest hij toptalent en stimuleert hij cultureel ondernemerschap door het organiseren van projecten, evenementen en programma’s op het gebied van cultuureducatie.

Julie Haanen en Els Maes

Julie Haanen (16) beschikt over een bijzonder tekentalent. Ze maakt in opdracht onder andere, nauwelijks van een foto te onderscheiden, tekeningen van huisdieren. Als leerling van de basisschool had ze bij RICK les van Els Maes. Het niveauverschil met haar leeftijdgenootjes was te groot om in groepsverband haar vaardigheden optimaal te ontwikkelen. Julie heeft voor dit project haar voorkeur uitgesproken voor Els als coach en de klik was er meteen weer bij de hernieuwde kennismaking. Na haar havo wil Julie verder in de kunst. Samen met Els gaat ze uitzoeken of dit modetekenen wordt aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht of een opleiding aan de Nederlandse Filmacademie Amsterdam. Kunstenares Tinkebell is voor Julie het grote voorbeeld en een belangrijke inspiratiebron.

www.elsmaes.nl
Beeldend kunstenares Els Maes-Verdonschot is al ruim 20 jaar als docent verbonden aan het RICK in Weert. In haar eigen atelier werkt ze veelal in opdracht, aan portretten, dieren, illustraties, en eigen vrij werk. Ze streeft ernaar om iets te laten zien dat haar raakt. In 1982 studeerde ze af aan de Academie voor Toegepaste Kunsten in Maastricht. Aansluitend volgde zij de Pedagogische Didactische Opleiding in Heerlen.

Door persoonlijke omstandigheden was alleen Marijn Nies in de gelegenheid zijn werk te presenteren en te vertellen over zijn drijfveren. Samen met coach Hans heeft hij o.a. gewerkt aan het thema: ‘dromen’. De aanwezige bestuursleden van Provisus Yvonne Sanders en Anne-Marie Croughs en de directeur van Rick Frank Rademakers waren onder de indruk van het werk van Marijn, maar meer nog van zijn verhaal. Een verhaal dat de moeite van het ontwikkelen waard is, daar zijn de aanwezigen het wel over eens. En terwijl Marijn in zijn schetsboekjes naarstig zoekt naar iets, ontlokt dat bij Yvonne Sanders lachend de opmerking: ‘Je bent al een echte kunstenaar, je zoekt en je kunt het niet vinden!’

De tijd is rijp om nog meer talenten in het Weerterland te laten groeien en bloeien door Project ACT!