Controle kunstgebit

Hoe lang heeft uw vader of moeder al geen controle meer gehad van het kunstgebit?

Het is belangrijk dat ouderen minimaal een keer per jaar op controle komen bij de tandprotheticus. Ook als ze geen eigen tanden en kiezen meer hebben en een volledige prothese (kunstgebit) dragen.

Ongemerkt kunnen namelijk serieuze klachten ontstaan. Blaren vanwege een slecht passende prothese, eetproblemen, maag- en darmklachten of een onfrisse adem. Ook kunnen ziektes en ontstekingen in de mond van invloed zijn op andere aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en longontsteking.

Wij horen het vaak:
“Pap draagt zijn ondergebit niet maar hij kan zo toch goed eten. Dus laten we het zo.”
“Mam is haar gebit al langer kwijt, maar ze kan er alles mee dus niks aan de hand.”
“Het gebit van mijn vader zit los maar hij vindt het prima.”
“Mam is 82. Dat gedoe voor een gebit. Het zit toch nog goed?”

Bovenstaande uitspraken hebben vaak te maken met verwaarlozing. Ouderen verwaarlozen zichzelf, willen hun kinderen niet lastigvallen en denken vaak: ‘die paar jaar die ik nog heb’. De kinderen vinden het vaak gedoe, wuiven het weg of denken dat het opgelost is met het eten van zacht en vloeibaar voedsel.

Maar er is echt niets zo slecht als het er maar bij laten zitten en er niks aan doen. Wat is de reden dat iemand zijn ondergebit niet draagt? Vaak zit er dan een blaartje in de mond waardoor het pijn doet. Wij slijpen dan een klein stukje weg en 9 van de 10 keer is het probleem dan opgelost. Het gebit kwijt? Met vijf afspraken heb je een nieuwe! En hoe weet je of je mond gezond is als er nooit iemand in kijkt?

Joep van Engelen geeft uitleg tijdens controle kunstgebit
Joep van Engelen geeft uitleg tijdens controle kunstgebit

Als een prothese los zit, is die met één afspraak op te vullen. Dit heet ‘rebasen’. Met een rebasing vullen we de ruimte tussen de kaak en de prothese op met kunsthars en zit de prothese weer als gegoten. Een rebasing wordt voor 90% vergoed door elke zorgverzekering.
Als vader of moeder in een verzorgings- of verpleegtehuis woont, wordt een nieuw gebit voor 100% vergoed. Wonen ze nog op zichzelf wordt het voor 75% vergoed, dus waarom zonder gebit lopen? Het kaakgewricht beweegt minder, het eten wordt minder goed gekauwd waardoor er maag- en darmklachten kunnen ontstaan. De kaak slinkt sneller en veel ziekten en schimmels in de mond hebben invloed op de gezondheid van het hele lichaam. Daarom is mondzorg en controle van de mondgezondheid zo ontzettend belangrijk.

Kortom, vele redenen om goed voor je mond te blijven zorgen. Ook op latere leeftijd. U kunt uw ouder(s) daarbij helpen! Neem uw vader of moeder mee voor een gratis consult bij ons in de praktijk!

Joep van Engelen. Meer informatie:http://www.vanengelentandprothetiek.nl