Cabine als ‘second home’

‘Ik ben meer uren in mijn cabine dan thuis’

Voor onze rubriek ‘Een Huis Vertelt’ kijken we deze maand binnen in de cabine van chauffeur Ronald van Oijen van Wetron Transport. Net als veel chauffeurs brengt Ronald (53) veel uren door in zijn cabine. Comfort, functionaliteit en veiligheid zijn dan ook van groot belang. Ronald werkt sinds vijf jaar bij Wetron. Daarvoor was hij chauffeur bij andere bedrijven; zijn carrière begon bij defensie (marine en landmacht). Gingen er vroeger veel ritten naar Zuid-Europa, die ladingen gaan tegenwoordig veelal met de trein naar hun bestemming. De ritten van Ronald zijn meestal in de Benelux. Daardoor is hij vaak door de week van huis en werkt, leeft en slaapt hij in zijn ‘second home’. “Je partner moet er wel tegen kunnen”, vertelt Ronald, die vader is van twee kinderen (21 en 23 jaar). “Ik weet bij vertrek op maandagmorgen vaak niet wanneer ik weer thuis ben. Maar die vrijheid en zelfstandigheid is waar veel chauffeurs van houden. Daarom is de cabine mijn tweede thuis”.

De vrachtwagens beschikken tegenwoordig veel over een speciaal remsysteem dat voorkomt dat de wagen tegen een ander rijdend of stilstaand voertuig botst. Door speciale sensoren op de wagen wordt de afstand met een voorganger voortdurend gemonitord en als deze afstand te klein wordt, treedt het remsysteem automatisch in werking. Eerst afremmen op de motor en indien nodig een noodstop. Hiermee worden veel aanrijdingen voorkomen. Allemaal om de veiligheid op de weg te vergroten. Voor de chauffeurs en alle andere weggebruikers. “Omdat we nog steeds groeien, zijn we op zoek naar nieuwe, leuke, goeie collega’s. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje op de website van www.wetron.nl.”

De chauffeurs van Wetron overnachten op bewaakte parkeerplaatsen of bij wegrestaurants. Dat is ook wel nodig voor de veiligheid. De laatste jaren is de criminaliteit enorm toegenomen en worden er veelvuldig overvallen en diefstallen uit opleggers gepleegd.
De cabine beschikt over een ‘stand-airco’. Deze koelt en verwarmt de cabine van een vrachtwagen als deze stilstaat en de motor uit is. Het wordt gebruikt tijdens de nachtelijke rustperiode. Vooral tijdens het slapen is het belangrijk dat er voldoende frisse en gezonde lucht de cabine in komt. De airco is ook vanuit bed te bedienen.

De wagen van Ronald is een bijzondere motorwagen. Een zogeheten LZV wat staat voor Lange Zware Vrachtvoertuigen. Hierdoor is een lengte van 25,5 mtr mogelijk, wat diverse voordelen en besparingen oplevert. Deze truck kan in één keer lading meenemen waar anders 1,5 of 2 wagens voor nodig zijn. Voor LZV- vervoer moet een chauffeur een speciaal rijbewijs halen.

In de cabine heeft Ronald een televisiescherm dat hij zelf heeft ingebouwd. Via zijn telefoon kan hij hiermee alle zenders ontvangen om in de avonduren, tijdens de verplichte rustmomenten, relaxed te kunnen kijken. Hij heeft ook een magnetron ingebouwd om daar zijn maaltijd – die door zijn partner liefdevol is gemaakt – op te warmen als er geen goed wegrestaurant bereikbaar is. Een chauffeur mag maximaal 10 uur per dag achter het stuur zitten; 4,5 uur achter elkaar en dan verplicht drie kwartier rust. Alle ritten en uren worden automatisch bijgehouden in een digitale tachograaf. Overtreding van dit rijtijdenbesluit is strafbaar en de boetes zijn bijzonder hoog. Eens per week dient een chauffeur ook 48 uur achter elkaar rust te nemen en mag hij/zij niet rijden.

Op het dashboard is een speciale plek ingeruimd voor de boordcomputer waarmee de chauffeur in verbinding staat met de planning van het bedrijf op kantoor. Zij regelen de ritten, laad- en losplekken en streven ernaar om de wagens ook weer vol te laden op de terugrit. Via de computer heeft de planning ook inzage in het rijgedrag van de chauffeur, de snelheid, verbruik, afstand en locatie. Wetron heeft ruim 250 medewerkers, waaronder ook de mensen die werkzaam zijn bij Transmission.

Ronald rijdt in een DAF XF SSC uit 2018. Jaarlijks rijdt hij ruim 100.000 km (er staan nu 368.108 km op de teller). De cabine is een ‘Super Space Cab’ met een hoogte van 2.23 mtr waarin chauffeurs royaal rechtop kunnen staan. Dat komt de bewegingsruimte enorm ten goede. Deze cabine is met 12,5 m3 bijzonder ruim. Ook zijn er in de cabine twee bedden van elk 80 cm breed en 2.20 mtr lang. Zo kun je tijdens een trip goed tot rust komen. Er zijn ook ergonomische stoelen met luxe vering zodat de houding achter het stuur verantwoord is. “Ik maak vaak dagen van 12-15 uur, dus mijn stoel is een belangrijk onderdeel van mijn werk”, licht Ronald toe.