30 september 2023 | Auteur: Désiré Kappert
Bungalow gebouwd in eigen beheer, energieneutraal, met sfeer, kwaliteit en stijl
Op een mooi perceel aan de rand van Tungelroy begonnen Roel en Tahnee Caris eind 2018 met het bouwen van hun droomhuis, waarbij ze bijna alles in eigen beheer deden. Ruim anderhalf jaar later was hun woning klaar. Helaas konden ze vanwege corona geen ‘housewarming’ houden.
De bungalow is super geïsoleerd. Roel is assistent-uitvoerder bij een Weerter bouwbedrijf en zijn vader had vroeger een aannemersbedrijf, dus de kennis is uitgebreid aanwezig voor een zeer goed doordacht ontwerp. Dat ontwerp heeft Roel zelf gemaakt, bijgestaan door specialisten op zijn werk, de materialen hebben Roel en Tahnee zelf bepaald en ingekocht en bijna alle werkzaamheden zelfstandig uitgevoerd. Nu, drie jaar later, heeft het stel de woning weer te koop gezet… Ze hebben plannen om met hun gezin te emigreren naar Spanje en daar aan een nieuwe toekomst te beginnen.
Bij de bouw van de woning zijn ze uitgegaan van het principe ‘passief bouwen’: het houdt de warmte van zonlicht en warmtebronnen in huis zo goed mogelijk vast en de kou zo goed mogelijk buiten. Dat vraagt om zeer goede isolatie en een volledig kierdicht huis. Hiervoor gebruikte Roel Isotex-blokken uit Italië. Speciaal daarvoor is hij met z’n vader naar Italië geweest om kennis op te doen van het product en de verwerking hiervan. Deze blokken bestaan uit ‘grafiet polysteen’ met houtwolcement, eenvoudig te stapelen en later vol te storten met beton. Super goed isolerend en snel te verwerken.
Passief-bouwen gaat verder dan energie-neutraal. Door op alle mogelijkheden te isoleren kunnen de bewoners energie terug leveren. Op het platte dak zijn 24 zonnepanelen geplaatst. Enerzijds voor het eigen dagelijkse gebruik, anderzijds ook voor de warmtepomp die hierop is aangesloten. Daarnaast bevat de woning buffervaten voor het warme water, die gebruikt worden voor de douches en de vloerverwarming.
Om te zorgen voor voldoende lichtinval zijn er op meerdere plekken lichtkoepels aangebracht. Door ook hierin 4-dubbellaags glas te plaatsen zijn deze ramen geen koudebron.
In de tuin staat – zoals de bewoners het noemen – een ‘tuinhuisje’. Een loungegedeelte dat ze voorzien hebben van plafondhoge schuiframen waardoor ze van daaruit contact hebben met de tuin. Opvallend hierbij is de zinken afwerking aan de buitenzijde. Een aspect dat ook bij de carport terugkomt.
Het gebruik van de blokken in de muren gaf ook de mogelijkheid om de ramen zelfdragend te maken. Dat betekent dat er op de hoeken geen dragers of kozijn hoefde te komen. Hierdoor kan het glas om de hoek doorlopen. Alle ramen zijn voorzien van 3-dubbellaags glas in kozijnen van aluminium die zwart gespoten zijn.
Bij het ontwerp van de woning koos het stel voor drie slaapkamers die voorzien zijn van een eigen doucheruimte. Functioneel met kinderen en eventuele bezoekers die blijven slapen. Uiteindelijk is gekozen voor uniformiteit in uitstraling en kleur.
Door de hele tuin heeft Roel een druppelslang aangelegd die zorgt voor ondergrondse beregening. Onder het gras 5 cm diep en in de perken op 15cm onder het oppervlak. “Zelf gedaan”, vertelt hij, “met ruim 300 meter wel veel werk, maar zeer effectief in droge periodes.”
Omdat het huis geen gordijnen en vloerbedekking heeft, zochten de bewoners een afdoende oplossing voor de akoestiek. Deze werd gevonden in een gedeeltelijke moswand. Thanee: “Deze hebben we in de corona-periode aangebracht. Hele kleine mosplantjes hebben we vastgeniet aan de mdf-achterwand. Uiteindelijk hebben we meer dan 12.000 nietjes nodig gehad.”
Ook de oprit was een bewerkelijk project. Hier zijn bijzondere tegeltjes gelegd. Ruim 10.000 stuks . Gelijmd op een waterdoorlatende onderlaag, waarbij ook de voegen waterdoorlatend zijn. Door deze opzet is het geheel ook onkruid werend. De grijze kleur van de tegels komt terug in de buitenwand van het huis en het zinken boeiboord.