BuitenLeven staat centraal in en om de blokhut van Jong Nederland

Verborgen tussen de woningen aan de Ospelseweg in Nederweert ligt de blokhut van Jong Nederland Budschop. Ruim 55 jaar geleden gebouwd met onderdelen van de noodkerk van Budschop doet het gebouw al die jaren prima dienst als blokhut voor de 135 leden. Jongens en meisjes tussen de 4 en 18 jaar uit Nederweert en omgeving zijn hier wekelijks te vinden op hun vaste avond voor de groepsactiviteit. Met 13 groepen is Jong Nederland Budschop springlevend en is er zelfs een wachtlijst. Jong Nederland is een landelijke organisatie die onder invloed van de katholieke kerk in Nederland ontstond na de Tweede Wereldoorlog. Het biedt jonge mensen in hun vrije tijd de mogelijkheid te spelen, te ontspannen en zich te ontplooien. In Budschop hanteren ze drie belangrijke spelpijlers waar de activiteiten aan worden gekoppeld: Sport en Spel, Creativiteit en BuitenLeven.

Het gebouw wordt gebruikt voor wekelijkse groepsactiviteiten, overnachtingen, grote activiteiten, de seizoensopening en soms ook voor gemeenschapsactiviteiten. De blokhut heeft diverse aparte ruimtes die gelijktijdig gebruikt kunnen worden door de verschillende groepen. Zo is er een groot knutsellokaal, geschikt voor veel doeleinden en voor alle leeftijden. De leden hebben geen uniformen en komen in oude kleding die vies mag worden. Hierdoor is er uiterlijk geen verschil tussen de kinderen, wat past binnen de gedachte van Jong Nederland waarin alle kinderen gelijk zijn. In het knutsellokaal hangen ook ‘oude vaantjes en vlaggen’ die iets vertellen over de geschiedenis van de stichting.

Binnen Jong Nederland zijn de zomerkampen die ze organiseren belangrijk. Hiervoor is een groot magazijn nodig om de daarvoor benodigde spullen te herbergen zoals tenten, palen, tafels en kookmateriaal. De kampen zijn hoogtepunten voor veel leden, die jaarlijks gezamenlijk met de fiets naar het terrein gaan, meestal voor een verblijf van een midweek.

De laatste jaren heeft de vereniging zich ingezet om het gebouw te verduurzamen en op te knappen. Dit is deels vertraagd doordat het lange tijd onduidelijk was of de blokhut hier kon blijven liggen. Een aantal van de woningen rondom het terrein wordt namelijk gesloopt en maakt plaats voor nieuwbouw. Uiteindelijk zijn er afspraken gemaakt met de woningbouwvereniging en blijven het terrein én de blokhut hier gehandhaafd. Door dit groene licht kan het opknappen en verduurzamen doorgaan.

Jong Nederland Budschop heeft ruim 40 vrijwilligers. Hieronder ook veel oud-leden die de stichting trouw blijven en zich op veel verschillende manieren inzetten. Voor de leiding is er het eigen staflokaal, voor vergaderingen, overleggen en evaluaties. Deze ruimte is later aangebouwd en is tijdens corona verduurzaamd. Naast groepsleider zijn de meesten ook actief in werkgroepen en is iedereen in bezit van een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag). Sinds enkele jaren heeft de stichting ook enkele vertrouwenspersonen.

Belangrijk in de blokhut is het sportlokaal. Een soort van kleine intieme gymzaal waar diverse spellen en balsporten beoefend worden. Vaak aan het begin van een groepsavond om stoom af te blazen en waarbij de kinderen hun energie kwijt kunnen.

De club beschikt over een prachtig buitenterrein, met drie hele grote schaduwrijke bomen en natuurlijk belangrijk: een stookkuil! Want kampvuur hoort bij Jong Nederland en daarbij liedjes zingen en popcorn en marshmallows maken. ‘Samen rond het kampvuur bevordert ook de zo belangrijke saamhorigheid’, aldus de leiding. Op het buitenterrein is ook een klein tuinhuisje dat vaak gebruikt wordt bij de jongere groepen om een themabijeenkomst te starten. Met een koffer met daarin attributen die betrekking hebben op het thema van die dag wordt het gesprek met de kleinsten op gang gebracht.

Voor de oudsten (en oud-leden) is er het seniorenlokaal. De sfeervolle ruimte wordt gebruikt om (zoals ze zelf aangeven) ‘te chillen’. De invulling wordt vaak aan de leden zelf overgelaten. En natuurlijk is er bij een organisatie als Jong Nederland altijd discipline. Bijvoorbeeld het opruimen en schoon achterlaten van de lokalen na de groepstijd. Ook groepen oud-leden komen nog regelmatig bij elkaar in de blokhut. Een goed schema voor het gebruik van de ruimte is dus erg belangrijk.

Sinds jaren organiseert Jong Nederland in Budschop het populaire ‘timmerdorp’. Op het grote grasveld in de kom van het dorp kunnen de kinderen rondom Hemelvaart zich vier dagen lang uitleven met pallets, planken, hamers, en spijkers. Onder leiding van ‘timmercoaches’ kunnen ze hun eigen onderkomen creëren en waarin ze de laatste avond mogen slapen. Het evenement startte jaren terug met 35 kids en was het laatste jaar met 250 enthousiastelingen binnen enkele uurtjes vol. Een mooi voorbeeld waarin alle drie de spelpijlers: Sport en Spel, Buitenleven en Creativiteit naar voren komen. Het resultaat van de jarenlange inzet en van Jong Nederland.