26 mei 2020 | Auteur: Monique van den Brandt
Bram Roggen in Nieuw-Zeeland:”Geen plan is vaak het beste plan!”
‘De highlights, het spektakel en avontuur van Brammetje op pad in Oceanië’. Daarmee begint Bram Roggen (26) het verhaal van zijn reis in de Polarsteps-app. Het zou zomaar de titel van een spannend jongensboek kunnen zijn. De jonge Weertenaar vertrok eind oktober naar de andere kant van de wereld. Bram: “Na drie jaar fulltime werken had ik het idee dat de rek er enigszins uit was. Het was tijd om uit mijn comfortzone te stappen!”
Op zoek naar het onbekende
Je hebt het goed voor elkaar; een gezellig gezin waar je geniet van de gemakken van nog thuis wonen, een afgeronde HBO-studie, een baan bij een detacheringsbureau en een leuke vriendengroep waarmee je bij SV Laar graag een balletje trapt. Bram: “Ik merkte dat ik behoefte had om mezelf op een andere manier uit te dagen. Ik heb meerdere plaatsen in Europa gezien en heb altijd een passie gehad voor verschillende landen en culturen. Daarbij leek het me een mooie kans om mezelf te ontwikkelen. Je daagt jezelf uit om uit de comfortzone te treden, onafhankelijk te zijn en zelf je eigen keuzes te maken. Tenslotte leek het me ook een fantastische ervaring, die je voor de rest van je leven bijblijft.”
In de sporen van Frodo Baggins
De keuze viel op Nieuw-Zeeland. Bram: “Vanuit vele hoeken hoorde ik dat Nieuw-Zeeland het volledige pakket had! Een prachtige natuur, Westerse cultuur én dat de zomer natuurlijk in onze winter valt. Bovendien ben ik een groot fan van de film The Lord of the Rings en wilde ik deze landschappen graag zelf verkennen.” Na een goede voorbereiding werd Bram op 28 oktober 2019 vanuit Frankfurt uitgezwaaid door zijn ouders Frank en Helga. ”Voor mijn ouders was het in het begin wel even schrikken. Gelukkig hebben ze mijn keuze altijd gesteund.” Met een overstap in Shanghai kwam Bram na een reis van 28 uur in Auckland aan. “Het moment dat je het vliegveld uitloopt gaf me toch wel een bepaald besefmomentje. Je bevindt je op dat moment aan de andere kant van de wereld en ik had, ondanks de zenuwen, enorm veel zin in het avontuur.”
Op de voet gevolgd
Inmiddels is Bram 187 dagen op reis en heeft hij 34.537 km afgelegd. Via Polarsteps is zijn reis te volgen. Dit is een app waarin hij zijn avonturen bijhoudt via een tijdlijn met teksten en foto’s. Thuisblijvers kunnen meegenieten en zelf heeft hij bij terugkomst een prachtig logboek van zijn reis. Zijn foto’s zijn jaloersmakend en zijn teksten lezen inderdaad als een spannend jongensboek. Bram: “Ik heb al aardig wat dingen gezien. Ik ben altijd iemand geweest van ongestructureerde, spontane acties en daarbij heb ik ook geleerd dat geen plan vaak het beste plan is. Alleen de eerste week had ik van tevoren vastgelegd. Daarna bekijk je ter plekke wat je volgende stap gaat worden.”
Bus versus auto
“Op het Noordereiland heb ik ervoor gekozen om rond te reizen met de Straybus. Dat is een concept waarbij backpackers gebruik maken van een hop on/hop off bus. Je boekt via een app je bus, eventuele activiteiten en verblijf. De buschauffeurs geven tijdens de rit informatie over het land en zorgen voor interactie met de hele groep. Dat was in eerste instantie ook mijn doel. Ik zie mezelf als een sociaal persoon en het is een fantastische ervaring om andere backpackers van over de hele wereld te leren kennen. Je maakt oprecht vrienden voor het leven! Voor het Zuidereiland heb ik gekozen om een auto te huren met een mede-Weertenaar die toevallig ook in Nieuw-Zeeland was; Frank van Waesberge. Het voordeel van Stray is dat je in korte tijd veel mensen uit verschillende landen leert kennen. Het voordeel van de auto vind ik, dat je meer vrijheid hebt om je eigen keuzes te maken en te gaan en staan waar je wil.”
Highlights van Brammetje
Bram vertelt enthousiast over een aantal van zijn avonturen; “De Tongariro Crossing is een hike van 19 kilometer. De klim staat op de UNESCOWerelderfgoedlijst. Het is een wandeling over ruw vulkaangebied waarbij je je eigenlijk op Mars waant. Het was een fantastische ervaring om over deze nog altijd actieve vulkaan te wandelen. Je bent ruim vijf uur bezig met een beklimming en een afdaling. Na die flinke tocht jezelf trakteren op een bubbelbad en een koud biertje gaf ontzettend veel voldoening.
Bovendien is de vulkaan ook wel bekend als Mount Doom van the Lord of the Rings. Dat was mooi meegenomen!”, lacht Bram. “Milford Sounds is eigenlijk een natuurpark op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Alleen de weg hier naartoe was al een hele ervaring. Fantastische ruwe bergen met hoge sneeuwtoppen en zoveel diversiteit in landschappen. Het is niet te beschrijven. De Milford sounds doe je vervolgens met een cruise; je gaat met een boot door de zogenoemde fiordlands. Watervallen zijn er in groten getale aanwezig en het maakt veel indruk als je er doorheen vaart.
“Als Lord of the Rings fan mag een bezoekje aan Hobbiton natuurlijk niet ontbreken. Ik voelde me er als een kind in een speeltuin. Je waande je even in een andere werkelijkheid met alle Hobbithols. Je krijgt een rondleiding over de filmset en ze vertellen onder andere dat de boer die het land beheert nog altijd een percentage van iedere bezoeker krijgt. Die is inmiddels natuurlijk multimiljonair!” Op Polarsteps is te lezen dat Bram deze bijzondere dag afsluit met een toepasselijke quote van Gandalf: ‘All we have to decide is what to do with the time that is given us’ (Alles wat we moeten beslissen, is wat we moeten doen met de tijd die ons wordt gegeven, red.)
Even naar Fiji
Na drie maanden Nieuw-Zeeland had Bram het gevoel dat hij nog niet klaar was. Hij wilde meer! Hij besloot eerst twee weken naar Fiji te gaan en vervolgens zijn reis voort te zetten in Australië. Bram: “Het was heel gaaf om in Fiji op een kleiner eiland te zijn en een paar dagen te genieten van de zon, de zee en het strand. Iedere avond werd je getrakteerd op een fantastische zonsondergang. Daarbij kreeg ik ook de mogelijkheid om te snorkelen; je ziet vissen die je nog nooit in je leven gezien hebt.”
Aan het werk
Het Australië-avontuur begint in Brisbane, een moderne stad met 2,2 miljoen inwoners. Bram omschrijft het als volgt: “Prachtig om de hoge en mooie moderne gebouwen hier te zien, aangezien je het in Weert moet doen met onze lieve Sint Martinuskerk …” Vanuit Brisbane gaat Bram op zoek naar een baan. ‘De clubkas moet gespekt’ zoals hij het zelf zegt. “Daar waar wij op onze Limburgse akkers de Polen hebben, hebben ze hier de backpackers. Als voormalig recruiter gooit hij al zijn sollicitatie-skills in de strijd. Het lukt. Hij krijgt een baan op een bananen- en papaja-farm in de buurt van Cairns. Met temperaturen van 33 graden en een luchtvochtigheidspercentage van 96% valt het Bram zwaar: “Wij Roggens zochten vroeger op de camping in Italië al vrij snel de schaduw op. Toch wordt hier afgeraden de zee in te gaan. Waarom? Ik ben hier inmiddels bekend gemaakt met de uitdrukking ‘Everything in Australia wants to kill you’ (Alles in Australië wil je doden, red.). De zee is daarop geen uitzondering. Door de warmte zitten er dodelijke kwallen, stingrays (soort manta’s) en ook krokodillen in deze wateren. Reden te meer voor Brammetje om hier ver vandaan te blijven,” vertelt hij.
Drie maanden strijden
Bram: “Als je met een Work Holiday visum 88 dagen op een farm werkt heb je recht op een tweede visum van een jaar. Dat geeft me de gelegenheid om in de toekomst nog een keer terug te keren, of ik er nou gebruik van ga maken of niet. Bovendien moet ik geld verdienen om mijn reis te kunnen vervolgen. Het plukken van papaja’s is fysiek erg zwaar werk. Je start ‘s ochtends om zeven uur en werkt vervolgens tot vijf uur in de middag. Rond 21.00 uur zoek ik braaf mijn bedje op. Maar ik weet zeker dat ik er later met een trots gevoel op terug kijk. Midden in de tropen op een boerderij, met slangen, spinnen en flink wat regenbuien. Een ervaring die me voor altijd bijblijft.”
I’ll be back
Ook in Australië zijn coronamaatregelen toegenomen. Scholen, pubs en bars zijn gesloten en de boer van de farm heeft gevraagd om geen onnodige uitstapjes te maken. “Ik zit hier in the middle of nowhere, dus naar mijn gevoel meer dan veilig en geïsoleerd. Ik hoop wel na 88 dagen mijn reis te kunnen vervolgen.” Naast het plukken van papaja’s heeft Bram inmiddels ook ervaring met het afsnijden van bananen. Geplukte bananen worden van de ‘bunch’ afgesneden en gesorteerd. “Uiteindelijk vorm je dan de tros die bij ons in de winkel belandt.” Dat dat niet altijd even soepel gaat blijkt uit een diepe snee in zijn duim. “Niet miepen, pleistertje erop en door met het leven,” zegt Bram. “Het staat symbool voor mijn hele avontuur: ‘You come in like a boy and leave like a man’.” (Je komt aan als een jongen en gaat weg als een man, red.)