4 februari 2023 | Auteur: Désiré Kappert
Bijzondere verzameling gefilmde verhalen van over de hele wereld
‘Waar gaat het in hun leven echt om?’
In 24 verschillende landen legden zij verhalen vast van lokale mensen. Martin en Inge Riebeek zijn audiovisuele kunstenaars en vroegen mensen op straat naar de essentie van hun leven. Het resultaat is een zeer uitgebreide en vooral bijzondere verzameling gefilmde ontmoetingen, allen met een zeer persoonlijk karakter. Een aantal daarvan is te zien in Museum W in Weert in de tentoonstelling ‘Telling Stories’.
Universele waarden
“Iedereen heeft wel een verhaal dat het waard is om verteld te worden”, stelt Inge Riebeek. Samen met haar partner Martin legde ze meer dan 600 unieke gefilmde verhalen vast. “En uiteindelijk zie je dat de hoop en de zorgen van mensen van over de hele wereld vaak hetzelfde zijn. Universele waarden, waarbij de verschillen in de accenten zitten.” Martin: “Natuurlijk zien we verschillen, die zijn ook vaak locatie-gerelateerd. In Engeland bijvoorbeeld zijn de mensen veel voorzichtiger om voor de camera het achterste van hun tong te laten zien, terwijl in Mexico-City de mensen bijzonder open zijn. Mensen worden almaar geremder en terughoudender. Het is aan ons om ze op hun gemak te stellen, tijd en aandacht te geven en respectvol met hen om te gaan. In veel gevallen krijg je dan een puur verhaal.”
Opdrachten
Het echtpaar Riebeek startte 12 jaar geleden met de serie. Martin: “Toen in opdracht van de kunstcollectie van verzekeraar Aegon, die in de entree een bijzondere video-installatie wilde. Hiervoor hebben we tien landen aangedaan en bijzondere videoportretten gemaakt.
Later hebben we ook in opdracht van onder andere de Rabobank en Akzo Nobel soortgelijke ‘ontmoetingen’ kunnen vastleggen. En ook voor meerdere musea zijn we aan de slag geweest.”
Inge legt hun werkwijze uit. “We spreken op straat toevallige voorbijgangers aan en leggen uit waar we voor werken. Dan informeren we naar de essentie in hun leven en vragen of ze dit voor de camera willen vertellen. De mensen lopen dan naar de camera en stellen zich voor. Hun verhalen duren ongeveer drie tot vier minuten en worden in een keer opgenomen. We monteren niets en stellen tussendoor ook geen vragen. Op deze manier krijg je de meest pure en oprechte ontmoetingen, zonder oordeel.”
Thema’s
In het Weerter museum zijn de komende maanden meerdere van deze portretten te zien. Martin: “Hiervoor zijn twee ruimtes ingericht waar de bezoeker in alle rust de verhalen tot zich kan laten komen. Elk van de ruimtes heeft een thema dat aansluit bij het karakter van de ‘ontmoetingen’. Een van deze onderwerpen is macht. Dat kan economische macht zijn, relationele macht, religieuze macht of hiërarchische macht. De verhalen in deze kamer zijn hieraan gerelateerd. Met enkele relevante objecten uit de kunstverzameling van het museum hebben we die sfeer kracht bij willen zetten. In deze serie zit ook een verhaal dat we opgenomen hebben in Weert. Dat is het verhaal van Jac Hendrix, een van de leden van het Gilde van de Weerter Stadsschötte Sinte Catherina 1480. Hij vertelt over de essentie in zijn leven die te maken heeft met de trots van het marcheren met zijn trom.”
Zingeving
De andere ruimte heeft als thema ‘Madonna of hoer’. Inge: ”Hierbij gaat het over tegenstellingen. Zo vertelt een vrouw die we filmden in Parijs dat zij vroeger prostitué was en werd behandeld als een object. Tegenwoordig is zij ook sekswerker, maar nu voor mensen met een beperking. Nu voelt ze dat ze iets goeds doet. Een van de bijzondere verhalen die de bezoeker aan het denken kan zetten. En dat geldt voor elk portret. In deze ruimte van het museum staan prachtige kerkbanken waar de mensen in alle rust de portretten kunnen bekijken. Intiem en kleinschalig waardoor de verhalen optimaal tot hun recht komen.” Martin: “Uit al deze ontmoetingen blijkt dat elk mens in de basis een zoeker is. Zoekend naar de zingeving met de vraag ‘waarom ben ik hier?’ Dat maakt het werk dat we doen ook zo boeiend.”
De tentoonstelling Telling Stories in Museum W is nog te bewonderen t/m zondag 16 april. Meer informatie en openingstijden zijn te vinden op museumw.nl.
Martin en Inge vertellen op zondag 19 maart om 14.00 uur in een kunstenaarsgesprek over hun passie. Over de landen waar ze geweest zijn en wat al deze ontmoetingen voor henzelf betekenen. Nieuwsgierig geworden?