Beschuit met muisjes in het Vrouw-Moeder-Kind Centrum

Op de kraamunit van het Vrouw-Moeder-Kind Centrum (VMK) in het SJG Weert worden de beschuiten voor de kersverse ouders gesmeerd. Dat is een van de services in het VMK. “Omdat thuis bevallen niet altijd kan, proberen we het verblijf op de verpleegafdeling zo prettig mogelijk te maken”, aldus Meream Karidi, leidinggevende in het Vrouw-Moeder-Kind Centrum (VMK).

Normaliter wordt in deze rubriek vertelt en getoond hoe een ruimte er uitziet en wat er de kenmerken zijn. Deze keer zijn de uiterlijke kenmerken van de ruimte ondergeschikt aan het doel ervan. Hoewel de pluchen beertjes op de bebording in de gangen er toch wel heel gezellig uitzien.

Verloskamer

Een kamer, een mobiele commode, een verlosbed, CTG-apparatuur (om de hartslag van de baby te controleren). De verloskamer is uiterst doelmatig ingericht. Hier gaat efficiency boven huiselijkheid, alhoewel dat binnen de mogelijkheden wel nagestreefd wordt. Meream: “Die huiselijkheid proberen wij onder andere te realiseren door te zorgen voor een goede sfeer en een rustige, kleurige inrichting van de kamer.”

Ook vrouwen die medisch gezien niet in het ziekenhuis hoeven te bevallen, kunnen ervoor kiezen om met de eigen verloskundige te bevallen in de ‘open verloskamer’.

Walking epidural

Een belangrijke vooruitgang is de ‘walking epidural’. Dankzij deze vorm van pijnbestrijding blijft de pijn beheersbaar en wordt de spierkracht in het bekken en de benen behouden. Daardoor kunnen kraamvrouwen zelfstandig blijven lopen voorafgaand aan de bevalling.

Meream: “Met deze manier van pijnverlichting zijn we uniek in Nederland. Daar ben ik best trots op.”

Maximale vrijheid door draadloze hartslagcontrole

Om de hartslag te controleren wordt gebruikgemaakt van een CTG. Tot voor kort stond op het VMK apparatuur waarop de aanstaande moeder via kabeltjes aangesloten was. Zeer recent is dit vervangen door draadloze apparatuur. Hiermee kan de harttoestand van moeder en het ongeboren kind uiterst zorgvuldig gecontroleerd worden en heeft de moeder maximale bewegingsvrijheid.

Kraamsuites

Na de bevalling kunnen moeder, partner en kind samen in de kraamsuite blijven, totdat het gezin naar huis gaat. De kamers zijn uitgerust met een badkamer en babybenodigdheden. Voor de partner staat er een slaapbank, om ook ’s nachts bij de moeder te kunnen blijven. Verblijf in een kraamsuite geeft de zekerheid dat er altijd deskundige begeleiding in de buurt is.

Digitale aangifte pasgeborene

Ook in het ziekenhuis zijn digitale systemen niet meer weg te denken. Zo kan de pasgeborene simpelweg via de IPad aangegeven worden in het geboorteregister van de gemeente Weert. Het neemt een beetje van de aloude romantiek weg, toen de partner met knikkende knieën naar het gemeentehuis moest om het kind aan te geven. Naamsverschrijvingen kunnen de ambtenaar nu echter niet meer aangerekend worden.

Couveusekamer

Meteen na de geboorte wordt het kind bij de moeder op de borst gelegd. Meream: “We vinden het belangrijk dat kinderen en ouders zo dicht mogelijk bij elkaar blijven. Daarvan knappen zowel de ouders als de baby op. Als er een couveuse nodig is, streven we ernaar het kindje bij de moeder op de kamer te houden.  Wanneer extra toezicht op een pasgeborene nodig is, wordt het kindje opgenomen op de couveusekamer. Die is naast de kraamkamers. De mama kan dan altijd naar haar kindje gaan.”

Grenzend aan de couveusekamer is de bewakingsruimte. Op de monitor worden hartslag, ademhaling en zuurstofgehalte van het kindje gecontroleerd/bewaakt.

Speelkamer

Behalve (kraam)vrouwen en pasgeborenen, worden op het VMK ook kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar opgenomen. Meream: “Onder begeleiding van onze pedagogisch medewerkers kunnen kinderen spelenderwijs ‘vergeten’ waarom ze hier waren. Ze vinden het soms zo leuk, dat ze helemaal niet meer naar huis willen!”

Zusterspost

Meream: “We stellen de ouders centraal en proberen zo servicegericht mogelijk te werken. Regelmatig onderzoeken we de klanttevredenheid. Onlangs scoorden we een 8,7. 

Samen met de medewerkers zijn we bezig met een interne kwaliteitsslag. Dagelijks beginnen we met een gezamenlijke ‘dagstart’. Aan het einde van de dag, voorafgaand aan de overdracht, evalueren we samen. We bespreken hoe de dag verlopen is en waar we tegenaan liepen. Verbeterpunten pakken we meteen op. Patiënten merken het als ze worden verzorgd door een team dat goed op elkaar is ingespeeld.”  

De kraam- en kinderafdeling draagt het keurmerk ‘Baby Friendly Hospital’.

Ook beschikt het VMK over ‘Smileys’ voor kindvriendelijke zorg.