Bent u al ooit ge-iced?

Als u nu denkt aan een onderdompeling in een ijsbad behoort u tot een verloren generatie. Gaat u maar touwtje- of bokspringen, een boek lezen of een kruiswoordraadsel oplossen.

In een supermarkt stond een pallet Smirnoff Ice. “Heej kijk, dit zijn de flesjes waarmee je wordt ge-iced”, hoorde ik kleinzoon C. zeggen.
“Ge-wat?”
“Ge-iced opa, dat … eh” … “snapt ie toch niet” mompelde kleinzoon R. Dat was mijn eer te na dus nu wilde ik het precies weten.
Je blijkt iemand te kunnen icen door een flesje Smirnoff Ice te verstoppen in bijvoorbeeld zijn of haar jas of tas. Wanneer het slachtoffer die vindt moet de fles in een keer tot op de bodem worden leeggedronken. Dit tot grote hilariteit van de groep leeftijdgenoten.
Deze zomer bracht ik op Curaçao een vakantie door met mijn kleinzoons. Het werd me al snel duidelijk dat wifi voor hen een eerste levensbehoefte is. Wat ze de hele dag op hun mobiel doen weet ik niet maar TikTok-filmpjes vormen een groot deel van hun dataverbruik. Geleidelijk kreeg ik een verrassend beeld van de leefwereld van pubers waarin ik volstrekt wereldvreemd bleek. Van hun taalgebruik en gedragscodes viel mij de mond open van verbazing.  
Net onder de douche vandaan gaf de een de ander een klap in zijn nek: “Bakka!” Ook over dit ritueel wilde ik het mijne weten. Ben je net naar de kapper geweest of heb je een paar nieuwe schoenen aan en kom je voor het eerst weer in je klas, je vriendenclub of je sportteam dan geeft dit hen het recht je een klap op je achterhoofd te geven.
Na deze onthulling waande ik me een antropoloog op onderzoek in het Amazonegebied. Voorzichtig manoeuvrerend won ik wat vertrouwen en waren ze bereid hun opa een klein inkijkje te geven. Ook al was het met dezelfde argwanende blik die ik ervaar als ze me iets uitleggen over de werking van mijn mobiel: ‘Zou hij het wel snappen?’ 
Er openbaarde zich een riedel straattaal die ik associeerde met de ‘slang’ van randstedelijke rappers maar toch niet met mijn bloedeigen kleinkinderen?
– Een ‘jonko klappen’ is een joint roken; 
– Snus is de nieuwe pruimtabak;
– Steek je een sjèkkie op dan is dat ‘een garrel doen’.
Niet dat ze gebruik maken van deze snuisterijen maar in plaats van ‘Ja, dat had je gedacht’ hoorde ik nogal eens ‘ouleh’ langskomen. Eén keer probeerde ik mee te doen in hun taal: ‘Zit je me nou te dissen?’ Ze kwamen niet meer bij van het lachen.

Wat voor mij de deur dicht deed was dat zij onder hun zwembroek de onderbroek aanhielden. Het ging mijn bevattingsvermogen te boven terwijl zij niet begrepen dat ik dat niet deed. 
“Opa, kijk om je heen, alle jongeren doen dat.” En verrek het was waar. Om me heen zag ik overal de merknamen van ondergoed boven zwembroeken uitkomen. 
“Dat kan toch niet lekker zitten” opperde ik nog “met je onderbroek in de binnenbroek?” 
“Ja die moet je eruit knippen natuurlijk”. Meewarige blikken over zoveel onwetendheid. Ik was met stomheid geslagen.  

Ton Adriaens