5 maart 2023 | Auteur: Maarten Prinsen
Beeld vorming
In gesprek met Janske Bijlmakers
“Eigenlijk was de keuze om film te gaan studeren vrij spontaan”, bekent de 19-jarige Janske Bijlmakers met een glimlach. “Ik heb het wel altijd leuk gevonden om verhalen te bedenken, te tekenen, zelf filmpjes met mijn webcam te maken en om te fotograferen; ik ben vrij visueel ingesteld.” Gedreven door die interesses dacht de Nederweertse op de middelbare school dan ook aan een opleiding aan de Kunstacademie, ze was zelfs al volop bezig met haar portfolio. In die periode ontwikkelde ze echter een voorliefde voor (met name analoge) fotografie, die haar plannen een andere kant op stuurden. “Het idee dat ik hier ook een carrière van zou kunnen maken wilde ik niet zomaar laten varen.” Janske besloot daarom naar de open dag van de Nederlandse Academie voor Beeldcreatie te gaan. Het doel was duidelijk: een opleiding aan de Nederlandse Fotovakschool. “Dat liep toch even anders. Ik raakte in gesprek met een student die een opleiding aan de Dutch Filmers Academy volgde en besloot dat het geen kwaad kon om ook eens naar de presentatie van die opleiding te gaan. Deze was toch in hetzelfde gebouw. Achteraf ben ik daar maar wat blij om”, vult ze glunderend aan.
De juiste keuze
“Tijdens de presentatie van de filmopleiding voelde het alsof er een prachtige puzzel gelegd werd van al mijn interesses op creatief gebied. Ik was totaal verkocht en heb me niet lang daarna ingeschreven!”
Eenmaal begonnen, heeft Janske het direct naar haar zin. “In het begin was het wel wat overweldigend”, geeft ze toe. “Ik had bijvoorbeeld nog weinig kennis van camera’s, terwijl er klasgenoten waren die koffers vol cameralenzen meebrachten. Gelukkig ben ik gezegend met een gezonde dosis leergierigheid en inmiddels voel ik me als een vis in het water.” De opleiding die Janske volgt is breed georiënteerd. “Van cameratechnieken tot het schrijven van scripts en van animatie tot regie, alles wordt behandeld”, legt ze uit.
Prestigieus project
Creativiteit wordt vanzelfsprekend gestimuleerd en elk jaar mogen de studenten een idee pitchen voor een project. In 2022 was het de bedoeling om een maatschappelijk relevant thema te verfilmen. Janske heeft toen contact opgenomen met de Stichting Global Exploration. “In 2019 ben ik met deze stichting op reis gegaan naar Mongolië en dat is me goed bevallen. Ik heb aangegeven dat ik graag een project met ze wilde maken en zo kwamen we op het idee om een educatieve serie te gaan maken voor kinderen met het oog op het milieu.” Uiteindelijk besloten ze samen om toch iets anders te gaan doen. “Een documentaire over het belang van het leren over andere culturen en hoe je daar respectvol mee omgaat.” Met twee medestudenten reisde Janske af naar Oeganda om daar drie weken lang beeldmateriaal te schieten. Een vierde student bleef achter in Nederland en zou gaan zorgdragen voor de montage. “Het was een race tegen de klok, maar vooral een onvergetelijke, unieke ervaring.” Het was het allemaal waard. “Het eindresultaat werd zeer goed ontvangen”, vertelt ze met gepaste trots.
Buitenschoolse activiteiten
Naast de lessen die Janske tijdens haar opleiding volgt, is ze in haar vrije tijd veel bezig met verschillende aspecten van haar opleiding. “Om het editen (monteren) van filmpjes beter onder de knie te krijgen, heb ik een account op YouTube waar ik dit materiaal op plaats. Zo heb ik een overzicht dat ik altijd kan terugkijken en waar ik van kan leren. Verder heb ik al twee keer in opdracht van bedrijven een filmpje mogen maken; ik haal er veel voldoening uit om samen met een opdrachtgever tot een mooi eindresultaat te komen waar we beiden tevreden mee zijn.” Als we haar spreken is Janske bezig met een korte film voor Toneelvereniging De Krottepoffers uit Nederweert. “Voor mij een leuk en leerzaam project. De leden van de vereniging hebben een schat aan acteerervaring en ik mag me bezighouden met de technische aspecten van het project. Hierbij moet je denken aan het maken van storyboards, de regie en de nabewerking. Door onze kennis en kunde te bundelen hebben we samen een script gemaakt en nu wordt er druk gerepeteerd.” Zoals het er nu naar uitziet wordt er in februari gefilmd en hopelijk is het eindresultaat in mei/juni klaar. “Ik vind het wel belangrijk dat mijn opleiding er niet onder gaat lijden en dat was voor de vereniging totaal geen probleem; er is een goede dynamiek tussen ons en dat is heerlijk werken!”
Slotakte
Over haar toekomstplannen laat Janske weten dat het nog alle kanten op kan gaan. “Als ik klaar ben met mijn opleiding ben ik net geen tiener meer. Ik wil nog veel leren en ontdekken in de filmindustrie. Op dit moment heb ik een lichte voorkeur voor animatie, maar ik sluit niks uit…”
Een verstandige conclusie van een getalenteerde jonge vrouw, waar we hopelijk nog veel van zullen gaan horen!