3 februari 2022 | Auteur: Koos Neijnens
Mieke Betje op de Kasteelswal
De kinderen op deze foto uit 1953 zullen nooit hebben verwacht of gedacht dat er ooit een ‘golvende’ brug over de kasteelsgracht gebouwd zou worden. Een brug naar het nieuwe stadspark. De kasteelsgracht rechts op de foto was vroeger een stuk breder dan nu. De huizen op de foto stonden direct links van de huidige groene middenberm bij de Kasteelsingel. Ze zijn rond 1965 afgebroken.
Anno 2022 wordt er hard gewerkt aan een mooi stadspark langs de Kasteelsingel. In juni is de officiële opening. Ook de archeologische opgravingen bij het kasteel zijn in januari hervat met verrassende resultaten. Tijdens een archeowandeling vertellen de stadsgidsen er graag over.
Nee, die kinderen op de foto hebben veel meer interesse in het huisje links op de foto. Daar woonden Mieke en Betje Haex. De twee ongehuwde zussen hadden in hun snoepwinkeltje niet over klandizie te klagen. Voor een stuiver of een dubbeltje kon je er allerlei heerlijkheden kopen: babbeltjes, snuf, jodenvet, sokkerpaek (laurierdrop).
‘Mieke Betje’ was een begrip, hoewel de meeste mensen alleen Betje in het winkeltje gezien zullen hebben. Mieke is betrekkelijk jong overleden. Zij hadden ook nog een zus Lies. Die was getrouwd met kleermaker Wullem Leenen, ‘de schruuër van Lieëne’. Zij woonden naast Mieke en Betje.
We zien de drie zussen op het kleine fotootje: links Lies, midden Betje en rechts Mieke. Samen met mijn klasgenoot Wim Campen ben ik vaker bij Mieke Betje en bij kleermaker Leenen geweest. Wim is de kleinzoon van Lies en van hem heb ik de foto van de zussen gekregen.
Van de schruuër van Lieëne wordt overigens gezegd dat hij in de strenge winter van 1963 onder de dekens naaide. Maar dat heb ik van horen zeggen. Ik heb het zelf nooit gezien. Ik had genoeg aan het ‘schuumke trekke vanne sokkerpaek’.
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert • Reageren: info@stadsgidsenweert.nl • Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)