29 juni 2021 | Auteur: Koos Neijnens
Kamperen bij het Tranchée
Vakantie. Wat hebben we er naar uitgekeken! Het kabinet had nog maar net nieuwe versoepelingen aangekondigd of half Nederland boekte een vakantiereis. Ook de campings en vakantieparken zijn de komende maanden volgeboekt.
Zo ook vakantiepark Weerterbergen. Zouden er vakantiegangers zijn die weten dat, waar zij nu dineren of genieten van een kop koffie met Weerter vlaai, vroeger de leraren en leerlingen van het Bisschoppelijk College hun bezinningsdagen hadden?
In 1879 werd de treinverbinding Antwerpen-Mönchengladbach in gebruik genomen, algemeen bekend onder de naam IJzeren Rijn. Bij de aanleg van de spoorlijn door de Belgische Spoorwegmaatschappij ‘Grand Central Belge’ werd zand afgegraven dwars door de prehistorische urnenvelden. Er ontstond een diepe waterplas. De afgraving kreeg de naam ‘Tranchée’, Frans voor ‘insnijding’. De jeugd van Boshoven ging er na de oorlog graag zwemmen, tenminste zolang er geen politie in de buurt was. Gemengd zwemmen was in die jaren strikt verboden.
Het Bisschoppelijk College ontwikkelde in de jaren vijftig rond het water een tot de verbeelding sprekend recreatiecentrum. Er kwamen een openluchtzwembad, roeiaccommodatie, tennisbanen, sportvelden, atletiekaccommodatie en een kampeerterrein. Het moderne recreatiegebouw dat we op de foto zien, is ontworpen door de bekende Weerter architect Pierre Weegels. Hij ontwierp in dezelfde periode o.a. ook openlucht-theater de Lichtenberg.
Doel van het recreatieproject was de jeugd zinvolle vrije tijd aan te bieden in de vorm van sport en spel, muziek en intellectuele vorming. Dit om te voorkomen dat het nozems werden. Nozem stond voor Nederlands Onderdaan Zonder Enige Moraal. Losbandige jeugd dus.
De ANWB organiseerde in 1968 op het Tranchée een groot internationaal kampeerweekend met Prins Bernhard als eregast. Wij als parkeerwachters zagen uit naar zijn komst. Wat voor een bijzondere auto zou hij hebben? Hij is niet gekomen. Wat ik me afvraag: zou hij toen wel al bij Lockheed zijn geweest?
Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert • Reageren: info@stadsgidsenweert.nl • Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)