Geen oordopjes nodig bij ‘Orkestvereeniging Musica’

We hebben kennelijk wat in te halen. De activiteitenagenda staat bol van festivals en evenementen. Vorige maand bezocht ik weer eens Bospop. Leuk en gezellig. Maar waarom moet die muziek zo loeihard?  Zonder oordopjes is het niet verantwoord de optredens van de artiesten te volgen. In plaats van voor € 13,50 oordopjes te moeten kopen, zou je ook de geluidinstallaties wat zachter kunnen zetten. Toch?

Hoe anders was dat in 1930. Pure muziek zonder versterkers en oordopjes. 
Onlangs kreeg ik een prachtig, met de pen geschreven, gedenkboek te leen over de Weerter Orkestvereeniging Musica. De schrijver was muzikant Pierre Stals. Op de foto zien we het orkest bij de oprichting op 16 oktober 1930, v.l.n.r. Pierre Jansen op piston, saxofonist Leo Engelen, pianiste Thea Verhagen, Herman Coumans op klarinet en Mathieu Leurs als slagwerker. Pierre Stals verving al snel Mathieu Leurs op slagwerk en niet veel later ging hij contrabas spelen. 

Pierke Jansen speelde naast piston en cello ook nog ‘de zingende zaag’. Hij was de vader van de beroemde Selvera’s (‘Twee reebruine ogen’). Dochter Mieke Bos werd later een nationaal bekende musicalster en toneelspeelster. 

Volgens het gedenkboek waren er in 1930 wel drie harmonieën maar had Weert nog geen eigen orkest. De komst van het ‘salonorkest’ was een groot succes. Vele optredens volgden en het repertoire en de bezetting werden steeds uitgebreider. Pierre Stals beschrijft bijvoorbeeld het succesvolle optreden in 1931 ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van het alom bekende humoristisch duo Harrie Saelmans en Louis Kollée. Of het concert in 1934 voor het ‘Comité van Liefdewerken, ten bate der Weerter werkloozen’. Het orkest begeleidde ook de verschillende “vrije- en knotsoefeningen” van gymnastiekvereniging Jan van der Croon. Heet dat nu niet ritmische gymnastiek?

In 1938 werd Orkestvereeniging Musica opgevolgd door orkest en cabaretgroep De Vrolijke Golf, eveneens zonder oordopjes te beluisteren.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Reageren: info@stadsgidsenweert.nl
Bron: Beeldbank Gemeentearchief Weert