15 november 2019 | Auteur: Désiré Kappert
Bakkerij Broekmans: ‘Wij zijn een kleine bakker, maar net iets groter’.
Bakkerij Broekmans nam drie winkels van bakker Korsten over.
Begin juli werd bakkerij Korsten in Weert failliet verklaard. Drie weken later nam Bakkerij Broekmans enkele winkels over en werd een doorstart gemaakt. Dertig personeelsleden van Korsten hielden hun baan. Met de uitbreiding in Weert heeft Broekmans nu 20 winkels in Noord- en Midden- Limburg en Brabant. Tijd voor een uitgebreide kennismaking met dit familiebedrijf.
Fanatieke vader
De bakkerij in Panningen is indrukwekkend. Het kantoor van bakker Thijs Broekmans (62) kijkt uit over de zeer ruime bakkerij waar rond het middaguur nog volop bedrijvigheid is. Met een kopje geurige espresso begint de sympathieke bakker zijn verhaal. “Ik kom uit een echt bakkersgezin. Mijn vader was erg fanatiek. We woonden hier in Panningen bij de bakkerij die regelmatig werd verbouwd en uitgebreid waardoor onze woning alsmaar kleiner werd. Ik had vroeger last van astma waardoor het ernaar uitzag dat ik dit vak niet zou kunnen uitoefenen. Ook op het internaat waar ik verbleef werd dat gezegd. Uiteindelijk heb ik toch voor het bakkersvak gekozen en ik doe het nog steeds met veel plezier. Ik heb veel van mijn vader geleerd. Hij deed vaak mee aan bakkerswedstrijden en leerde mij om ín het brood te kijken. Dan kun je het brood het beste ruiken. Het aroma en de structuur van brood zijn erg belangrijk. Dat ambacht, dat vakmanschap dragen we hier dagelijks uit.”
Groei
In 1989 neemt Thijs, samen met zijn vrouw Caroline, de zaak van zijn vader over. Broekmans is dan al sinds 1871 een begrip in Panningen en omstreken. In de jaren erna worden er steeds meer winkels geopend in Limburg. De bakkerij vestigt zich ook in Noord-Brabant. Omdat het bedrijf begin jaren 2000 stevig groeit wordt de oorspronkelijke bakkerij te klein. In 2011 wordt een moderne bakkerij gebouwd op het bedrijventerrein in Panningen. Groot en efficiënt genoeg om door te groeien. Er komen winkels in Grubbenvorst en Venlo en sinds deze zomer is Broekmans ook gevestigd in Weert en op een nieuwe locatie in Nederweert. Hier maken de winkels van Korsten aan de Maaspoort, in het winkelcentrum Moesel en aan het Antoniusplein (Nederweert) een doorstart. Broekmans is nu in 15 plaatsen gevestigd.
Altijd vers
Eigenaar Thijs Broekmans legt uit hoe het allemaal beheersbaar blijft. “Hier in de bakkerij wordt alles, maar dan ook alles zelf gemaakt. Van brood tot vlaaien, van speculaas tot broodjes en van wafels tot zelfs chocolade. We zitten met winkels in een straal van 25 km rondom Panningen. Elke ochtend om half acht rijden onze bestelwagens hier weg om alle winkels te bevoorraden, zodat bij de opening om acht uur alles vers in de winkel ligt. Alles wat ‘s avonds over is gaat de ochtend erna weer retour. Een deel gaat naar de voedselbank, de rest wordt in een lokale drogerij tot veevoer verwerkt. In alle winkels zijn de dames ‘gelijk’. Er is geen bedrijfsleider of zoiets. Het is echt teamwork. De bestellingen doen ze zelf. Ze kijken kritisch naar de verkopen van andere weken en maanden en naar de omstandigheden zoals het weer of vakanties. Ontbreekt er in de middag iets in de winkel, kan dat altijd opgelost worden. Want ook klanten die om vijf uur komen moeten nog keus hebben.”
Sociaal
Met alle uitbreidingen en overnames heeft Broekmans inmiddels 180 medewerkers in dienst. Veel parttimers. Thijs: “Wat ik belangrijk vind, is dat het leuk moet blijven. Ik kom uit een heel sociaal gezin. Van mijn moeder leerde ik dat ‘verbinden’ en ‘samendoen’ belangrijke dingen zijn om verder te komen in het leven. We hebben het zo geregeld dat onze bakkers pas om tien uur ’s avonds beginnen. Dan hebben ze ook een privéleven in de avond. Bijvoorbeeld om de kinderen naar bed te doen, naar een voetbaltraining te gaan of gezellig met hun partner op de bank te zitten. We zijn een team met grote collegialiteit en saamhorigheid. Ik ben veel in de bakkerij, bijna net zo vaak als op kantoor. Dáár gebeurt het. Daar kan ik horen, beleven, voelen en ervaren hoe het gaat en hoe het staat. We hebben de bakkerij erg efficiënt ingericht, de routing van ingrediënten naar de kneedmachines, het bereiden, routing naar de ovens, het inpakken, het verdelen en het transport. Alles sluit kort op elkaar aan. Ook het retour van kratten en dergelijke en de schoonmaak hiervan gebeurt allemaal in eigen beheer. We willen ook graag een milieuvriendelijk bedrijf zijn, of zoals ze dat tegenwoordig zeggen: MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen). We scheiden al onze afvalstoffen, zamelen plastic, papier en blik apart in. De warmte die vrijkomt bij de productieprocessen gebruiken we weer opnieuw. Zo proberen we ons steentje bij te dragen aan het milieu. Er wordt hier ook niets weggegooid. Alles wat uit de filialen retour komt, krijgt een nieuwe bestemming. De voedselbanken in de regio krijgen ook een deel.”
Familie
Dochter Hélène schuift aan. Samen met haar zus Nicole en broer Bram werkt ze alweer heel wat jaren in het familiebedrijf. “Ik heb na de middelbare school de gebruikelijke bakkersopleiding gedaan en ben me daarna verder gaan specialiseren in ‘voedingsmiddelentechnologie’ aan de HAS. Hiermee kan ik intern op mijn vakgebied meedenken met het samenstellen van producten, met de hygiënische regelgeving en de productieprocessen. Mijn broer houdt zich bezig met de commerciële marketing en onze zus is gespecialiseerd in alles omtrent chocolade die we ook allemaal zelf maken. Uiteraard hebben we het ook aan de keuken
tafel heel vaak over het bedrijf, maar dat vinden we fijn en we weten niet beter. Omdat ook onze moeder bij het bedrijf betrokken is, hebben we allemaal hetzelfde fanatisme en dezelfde liefde voor het vak en het bedrijf. Hier in Panningen waar de bakkerij en meerdere winkels liggen zijn we nauw betrokken bij het sociale leven in het dorp. We sponsoren veel, ondersteunen diverse projecten en proberen een goede werkgever te zijn. We willen op die manier wat teruggeven aan de gemeenschap. Dat maakt ons als familie ook trots.”
Kracht
Op de vraag wat nou de kracht van het bedrijf is, zijn vader en dochter het volledig eens. ”Dat we een ambachtelijke bakker zijn gebleven en absoluut geen fabriek. Of je nu één winkel hebt of – zoals in ons geval – twintig, maakt niet uit voor de wijze waarop je de producten bereidt. We hebben de afgelopen decennia veel prijzen gewonnen met bakkerswedstrijden waarbij de smaak van ons brood en de vlaaien geroemd werden. De jury sprak van onderscheidende smaak en ‘producten met een eigen identiteit’. Deze kwaliteit en erkenning is onze drijfveer en we willen graag dat het ambacht van de bakker behouden blijft. Want brood van de ambachtelijke bakker is nog altijd beter en lekkerder dan dat uit de supermarkt. Omdat we het belangrijk vinden dat onze medewerkers in de winkel kennis van onze producten en ingrediënten hebben, zijn er regelmatig trainingen en opleidingen. Hiervoor ontvangen we de dames om half zes ’s ochtends bij de bakkerij zodat ze het proces van bakken meemaken en de logistiek die voorafgaat aan de bevoorrading van de filialen. Hierdoor ontstaat er respect voor elkaars werk en bouwen we op die manier ook aan de teamgeest. “Want”, sluit Thijs Broekmans af, “we zijn een kleine bakker, maar net iets groter!”