12 september 2022 | Auteur: Monique Lempens
Back to school
Het einde van de zomervakantie en een nieuw schooljaar in zicht. Leraren goed uitgerust om er weer vol tegenaan te gaan. Want zes weken vakantie: een ongekende luxe, toch? De praktijk is anders. Op het moment dat de schoolbel de vakantie voor de kinderen inluidt, is het werk van de leraren nog niet klaar. Daarover sprak ik met Sabrina Kampers uit Weert, leerkracht op OBS de Graswinkel van groep 7 en 8. Maar ook over haar passie voor het leraarsvak en wat zij zou willen veranderen in het Nederlandse onderwijssysteem.
Sabrina Kampers, 42 jaar uit Weert, opgegroeid op Fatima, partner van Bas Verkennis (ook leraar, op IKC Leuken) en moeder van Juul (13) en Fleur (11). Daarnaast runt ze samen met Bas een verhuurbedrijf voor springkussens en spellen.
De grote poets!
Daar begint het mee de eerste weken als de zomervakantie voor de kinderen is gestart. Alle hoekjes en gaatjes van het leslokaal worden onder handen genomen. Alles opruimen en de stoelen door een sopje halen. Dat doen ze samen met het vaste poetsteam op school. Daarnaast checken of er nog voldoende schriften, pennen en potloden zijn. In de afrondende weken ligt ook vaak nog administratief werk te wachten. Evaluatie van het afgelopen jaar: wat ging goed, wat kan beter? De laatste verslagen maken en de overdracht van kinderen naar een andere groep of school regelen. “Daar gaat altijd veel tijd in zitten”, geeft Sabrina aan.
Na drie weken vakantie begint het weer te kriebelen
De rust tijdens de zomervakantie zorgt er altijd voor dat het creatieve brein van Sabrina geactiveerd wordt. Wat gezellige aankleding voor het leslokaal of leuke materialen bedenken om in de lessen toe te passen. Met frisse ideeën staat Sabrina altijd te popelen om een nieuw schooljaar op te starten. Dit begint voor haar ruim een week voordat de kinderen weer naar school komen. Bestellingen checken, de eerste schooldag voorbereiden en met het team invulling geven aan het lesrooster en dit voorbereiden. Sabrina vult aan: “Ieder schooljaar is een nieuw begin, samen bouw je weer iets bijzonders op.”
Elke dag is anders
Sabrina vindt het iedere dag een feestje om les te geven: “Het lesrooster staat vast, maar iedere dag gebeurt er wel iets onverwachts. Daarnaast doe je zoveel verschillende dingen met de kinderen: taal, rekenen, gymmen en muziek maken.” Moeilijke gesprekken met ouders horen ook bij het vak. Kinderen die van alles meemaken en verdriet hebben, raken Sabrina enorm. “Je wilt dan eigenlijk meer voor ze kunnen doen, dan binnen je eigen bereik ligt, dat is soms lastig”, legt ze uit. Wat is volgens haar een goede leraar? “Iemand die kijkt naar de kinderen en ziet wat ze nodig hebben. Aanvoelen en empathie hebben.” Daar ligt ook haar eigen kracht als leraar: op een natuurlijk manier omgaan met kinderen, de verbinding zoeken.
Projectmatig onderwijs met Jeelo
De lessen bij OBS de Graswinkel worden ingevuld vanuit projectmatig onderwijs volgens Jeelo (Je Eigen Leer Omgeving). Zes weken lang staat de hele school in het teken van een project. De projecten vormen de kapstok voor al het leren. Aardrijkskunde, natuur, verkeer, techniek en nog veel meer. Door samenhang in de leerstof aan te brengen zien de kinderen de verbanden tussen wat ze op school leren en de wereld om hen heen.
Toetsen afschaffen en iedere leraar lef
“In Weert zijn veel verschillende scholen met allemaal hun eigen kwaliteiten”, vervolgt Sabrina. Maar als je iets zou mogen veranderen in ons onderwijssysteem, wat is dat? “Het hele toetssysteem”, zegt ze, zonder twijfel. “Kinderen worden met elkaar en met ‘het gemiddelde kind’ vergeleken. Maar wat is het gemiddelde kind? Een kind is meer dan rekenen en taal. Het is hoofd, hart én handen. Ik gun iedere leraar lef, lef om van het standaard programma af te wijken. Geef het kind wat het nodig heeft. De ene wat extra tijd of een ander een meer creatieve opdracht. Niet oefenen voor die éne toets, maar kijk hoe het kind zich de afgelopen acht jaren heeft ontwikkeld. Kijk waar een kind goed in is en ontwikkel die talenten.”
Leraar zijn is leuk!
Daarmee sluiten we het gesprek af en dat straalt Sabrina uit in alles wat ze vertelt. Dus fijn dat leraren in de zomer zes weken de tijd hebben om een schooljaar af te sluiten, om zelf vakantie te vieren, het hoofd leeg te maken om vol enthousiasme weer een nieuw schooljaar op te starten.