Altijd op zoek naar iets unieks

“Ik ben gek op Vastelaovendj, mijn kinderen zijn Weerts aan het leren omdat ze jeugdprins willen worden (Rogstaekers, lezen jullie mee?) en ik bak zelf vlaaien”, steekt de 43-jarige Bart Claessen enthousiast van wal. Hij woont al bijna twintig jaar in Weert en voelt zich hier als een rog in het water. 

Bart speelde vroeger piano en wilde een muzikale studie gaan doen. Hij besloot zijn kans te wagen bij de studie Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten. “Om daarvoor in aanmerking te komen, moest je zelf muziek produceren. Het creëren van iets origineels vond ik geweldig, dus die uitdaging ben ik aangegaan.” En met succes. Bart werd aangenomen en dat bleek al snel een goede zet. In het tweede jaar van zijn opleiding maakte hij, onder de naam ‘Barthezz’, wereldwijd furore met het nummer ‘On The Move’ en werd hij een van de bekendste exportproducten van zijn geboorteplaats Asten. Tot op de dag van vandaag vertoont Bart zijn draaikunsten als dj nog altijd in binnen- en buitenland.

Spelplezier voor alle leeftijden

“De laatste jaren was ik wat minder bezig met muziekproductie, dus ik had tijd over”, vertelt Bart. “Toevallig kwam er in die periode een mini-versie van de Nintendo op de markt. Die heb ik gekocht, omdat ik altijd graag computerspellen gespeeld heb. In mijn jeugd met mijn broer en vriendjes, maar ook later als dj. Ik reisde veel en als tijdverdrijf nam ik altijd een Gameboy Advance (een kleine handzame, draagbare computer van Nintendo) mee in mijn koffer. Het waakvlammetje is blijkbaar nooit gedoofd”, lacht hij. 

Bart ging zich steeds meer verdiepen in wat er aan computers, spellen en aanverwante zaken door verschillende fabrikanten (met name door Nintendo en SEGA, maar ook door minder bekende fabrikanten) is uitgebracht door de jaren heen. Voor hij het wist, was het hek van de dam: “Ik kon niet wachten om mijn verzameling uit te breiden, maar helaas bleek het aanbod in Nederland vrij beperkt. Ik kwam er al snel achter dat je voor de écht bijzondere spullen in Japan moet zijn. Daar is het artwork vaak mooier, worden er meer exclusieve dingen uitgebracht en is het gemakkelijker beter bewaarde zaken te vinden. Enerzijds logisch, aangezien de merken daar vandaan komen, anderzijds lastig, want hoe krijg je alles hier?”

Het volgende level

Gelukkig had Bart al een voorliefde voor Japan. “Ik ben er voor optredens geweest en raakte gefascineerd door de taal, de cultuur en het eten. Voor mij was het dan ook vanzelfsprekend dat ik aan de slag ging om ervoor te zorgen dat ik mijn weg wist te vinden op de lokale online marktplaatsen en veilingsites. Als buitenstaander is dat bijna onmogelijk. Zo heb je op veel plekken bijvoorbeeld een Japans adres en telefoonnummer nodig om je te kunnen registreren”, legt hij uit.

“Na verloop van tijd wist ik mijn weg steeds beter te vinden en ben ik nog een stapje verder gegaan. Ik ben Japans gaan studeren en heb inmiddels een applicatie gemaakt, waardoor ik sneller door het Japanse aanbod kan zoeken. Dat laatste is het geheim van de smid”, zegt hij samenzweerderig.

In een mum van tijd bouwde Bart een indrukwekkende verzameling op en besloot hij zijn dubbele exemplaren te gaan verkopen. “Aangezien er weinig mensen in Nederland zijn die rechtstreeks uit Japan importeren, kreeg ik al vrij snel verzoeken om specifieke items te lokaliseren. Voor mij een mooie uitdaging, want als verzamelaar weet ik hoe het voelt om dat éne object in handen te krijgen waar je al jaren naar op zoek bent!” Oude liefde roest niet?

“Japanners gaan meestal respectvol om met hun eigendommen”, aldus Bart. “De kans dat je iets in mooie, goedwerkende conditie koopt is daardoor groter. Vaak zijn de bijbehorende handleiding en verpakking nog aanwezig en in goede staat. Er komen zelfs regelmatig hele oude dingen nog totaal nieuw en ongebruikt binnen, vaak ook onverwacht”, glimlacht hij. Bart koopt vaker spullen op de gok. Dit gaat meestal goed, maar lang niet altijd. Toen hij defecte spullen binnenkreeg, besloot Bart aan de slag te gaan. “Ik moest en zou ervoor zorgen dat ik alles aan de praat kreeg!” Zo ontdekte hij per toeval een nieuwe fascinatie. “Via forums, youtube en contacten met anderen ben ik me gaan verdiepen in techniek en reparaties. Inmiddels ben ik wekelijks bezig met schoonmaken, solderen, chips en schermen vervangen, maar ook met het aanpassen van apparaten, zodat ze in Europa werken en nog jarenlang duurzaam mee kunnen gaan.” (mooie vorm van referbished, red.) 

De passie voor het zoeken naar unieke computers en spellen blijft altijd aanwezig, net als het opknappen hiervan. “Maar er gaat niets boven het spelen van computerspellen met mijn eigen kinderen en vrienden”, concludeert Bart. Waarvan akte!