Als hij de Martinustoren ziet, is hij thuis

Thomas van Gemert voelt zich ‘gruuëts as Wieërtenaar

Thomas van Gemert (25) is fractievoorzitter voor de VVD in de gemeenteraad van Weert. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten op 20 maart 2019 staat hij op de 10e plaats van de kandidatenlijst voor de Limburgse VVD. Tijd voor een ‘achtergrondgesprek’.

Praten met mensen
Ga aan tafel met een geboren en getogen Weertenaar en je hebt meteen ‘kâl’. Thomas vindt het heerlijk om tijd door te brengen met vrienden. Hij mag dan ook graag een potje koken en er zijn altijd genoeg gespreksonderwerpen. “Dat gaat echt niet altijd over politiek”, lacht hij. Maar we kunnen er natuurlijk niet omheen om te vragen hoe het allemaal zo gekomen is. Thomas: “Politiek fascineerde me. Op mijn zestiende werd ik lid van de JOVD (de jongerenorganisatie van de VVD). In politiek opzicht is de JOVD volledig onafhankelijk, met eigen standpunten. Het is een fantastische leerschool. Je kunt cursussen volgen, deelnemen aan debatten en andere activiteiten. Ikzelf heb daar mijn eerste bestuurservaringen opgedaan en ik ben nog steeds zelf actief als trainer (voor de volgende generatie). En het is allemaal heel open en onafhankelijk. Je ‘stroomt’ niet automatisch door naar de VVD. Je kunt gerust zeggen dat je door die open cultuur een goede afweging kunt maken over welke politieke richting je uit wil. Ik heb ook wel mensen naar andere liberale partijen zien gaan. “
In 2016 werd Thomas commissielid en 2017 lid van de gemeenteraad. Na de verkiezingen in 2018 werd hij fractievoorzitter en nu is hij kandidaat statenlid voor de provincie Limburg. Mag je hem een politiek dier noemen? Aristoteles beschreef ooit de kern van politiek als volgt: hoe wordt mijn belang een deel van het algemeen belang? “Dat is zeker waar”, zegt Thomas. “Ga in gesprek met mensen, dan ervaar je wat zij belangrijk vinden. Met elkaar kun je zoeken naar oplossingen bedenken. Je moet nooit in problemen denken, altijd in oplossingen.”

Hart en hoofd
Thomas koos ooit vol overtuiging voor de VVD. “Het liberalisme met zijn kernwaarden is wat telt voor mij. De vrijheid van het individu voorop, bepaal zelf wat goed voor je is en ga uit van je eigen kracht. Het beste uit mensen halen, zonder betutteling door de overheid. Dat is het DNA van mijn partij. Daar heb ik geen verkiezingsprogramma voor nodig. Dat zit in mijn hart en in mijn hoofd”, lacht hij. “Zo natuurlijk moet politiek ook zijn. Niet het programma moeten raadplegen alvorens je een standpunt inneemt of uitspraken doet.”   
En nu een gooi naar de provinciale politiek? “Ja, maar wel gecombineerd met het raadslidmaatschap in Weert. Die combinatie is ongelooflijk belangrijk en boeiend. Je hebt voeling met je eigen stad en je kunt letterlijk de brug slaan tussen gemeente en provincie. Wat mensen zich niet, of te weinig, realiseren is dat een gemeente heel veel zaken niet eens kan realiseren zonder de provincie. Gemeente en provincie versterken elkaar. Denk aan het woningbouwprogramma, de wegen, de industrieterreinen, windmolens en nog tal van andere dingen. En dan is het wel essentieel dat er ook een Weerter stem klinkt in Maastricht. Wat dacht je van investeringen in binnensteden? Die vijf grote steden in Limburg komen wel aan bod, maar ik wil hier wel stellen dat door de inspanningen van bijvoorbeeld ons Weerter StatenlidAnton Kirkels, de wensen van Weert luid en duidelijk gehoord zijn. En met resultaat. Daarnaast zijn er ook de ‘provinciebrede’ kwesties die Weert en omgeving ook raken. Voorbeelden zijn de bereikbaarheid (A2,N280) en openbaar vervoerskwesties. Er is genoeg te doen.”

Gruuëts en vastelaovundj
Thomas van Gemert wil graag met voorkeursstemmen gekozen worden in provinciale staten. “Het zou echt zonde zijn als Weert niet vertegenwoordigd zou zijn in Maastricht. Ik ben echt een ‘gruuëtse’ Weertenaar. Dat heb je of dat heb je niet. Ik maak graag verre reizen, maar Weert is en blijft mijn stad, een bijzondere stad. Het voelt goed als ik de Martinustoren van verre zie, dan ben ik echt thuis. We mogen best wel meer onze kop boven het maaiveld uitsteken en de bescheidenheid afschudden. Ik wil daar graag mijn best voor doen. Ik ken Weert en de mensen, weet wat er nodig is. Ik ken het klappen van de zweep hier in Weert en een goeie connectie met het gouvernement aan de Maas, zal Weert alleen maar goed doen.”     

Zoals het een echte Rogstaeker betaamt (hoewel hij in het riêk van de Schaöpkes woont), gaat hij eerst nog flink vastelaovundj vieren. Sinds 11 november draait hij alvast alleen nog maar carnavalsmuziek. “Dat is ieder jaar verplichte kost om op de juiste ‘temperatuur’ te komen”. Zijn pretoogjes verraden dat het bijna zover is.