´Als het te lang duurt, vallen er veel om`

Een branche die erg hard getroffen is door de crisis is wel de horeca. Sinds de maatregelen op 15 maart jl. werden afgekondigd, zijn de restaurants en café’s verplicht gesloten. Geen klanten, geen omzet, maar vaak wel kosten. Dat kan voor sommigen grote gevolgen hebben. Weert is de laatste jaren aan het veranderen naar een stad met minder kroegen maar meer eetgelegenheden. Maar sluiting van hun zaak kan velen de kop gaan kosten. Jonge startende restauranthouders houden hun hart vast.

In februari 2018 startten Bart Houben en Jordi van Lent hun restaurant ‘De Umbelder’ op de Markt in Weert. Bart was als kok actief in Montfort en Jordy studeerde nog. Twee jaar lang hebben de mannen enorm hard gewerkt om hun restaurant succesvol te maken. Bart: “De eerste drie jaar ben je ‘starter’; het eerste jaar ben je verlieslijdend, het tweede jaar draai je break-even en pas in het derde jaar ga je rendement maken. Zo wordt doorgaans gerekend in de horeca. Wij hebben inmiddels twee jaar achter de rug en waren tevreden waar we vorige maand stonden. Maar deze crisis komt hard aan. We hebben 23 personeelsleden, waarvan een groot deel parttime. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van de tegemoetkoming die de overheid biedt, waardoor een deel van de salarissen wordt vergoed. Maar kosten als huur e.d. lopen wel door. En geen omzet is ook geen inkomsten voor ons als ondernemers.

Jordi van Lent en Bart Houben voor hun restaurant

Dit moet niet te lang gaan duren want dan komt voor veel restauranthouders de toekomst ernstig in gevaar. We zijn met de pandeigenaren in gesprek en die willen ook wel iets aan de huur doen. Dat helpt ons ook voor een deel. Omdat onze keuken er niet op is ingericht is het opstarten van een afhaal- en bezorgdienst niet verstandig. Mede ook omdat goed verpakkingsmateriaal erg duur is en er voor onze zaak niet geparkeerd mag worden. Wij moeten echt wachten tot de maatregelen weer versoepeld worden en hopen – zeker ook voor al ons trouwe personeel – dat dit niet te lang gaat duren”, aldus een bezorgde Bart Houben.

Dezelfde bezorgdheid uit Raymond Houben (geen familie). Deze ondernemer is al jaren eigenaar van café ‘De Brouwer’ op de Oelemarkt. Hij startte nog geen jaar geleden met restaurant ‘De Oelepot’. Raymond: “Ik heb al mijn reserves in dit restaurant gestoken omdat ik kwalitatief iets goeds neer wilde zetten. Ik ben zelfstandig ondernemer en geen onderdeel van een franchiseorganisatie.

Nancy en Raymond Houben van de Brouwer en Oelepot


De eerste tien maanden van ons restaurant waren moeizaam en hard werken, maar dat hadden we ingecalculeerd. Maar met deze verplichte sluiting heeft nooit iemand rekening gehouden. We waren nog in de opbouwfase en nu deze tegenvaller. De medewerkers van De Brouwer zijn allemaal oproepkrachten en ik weet niet in hoeverre de maatregelen ook daarvoor gelden. Ook het personeel van De Oelepot zit grotendeels thuis. Wij zijn wél overgegaan op het ‘bezorgen aan huis’. Eerst was het ook afhalen maar vanwege de aangescherpte regels kunnen we geen klanten meer toestaan in onze zaak. Ik blijf wel verantwoordelijk voor de gezondheid van mijn medewerkers. We brengen het nu naar de klanten toe en houden daar 2 meter afstand. De klandizie kwam langzaam op gang. Het eerste weekend liep redelijk, maar de prijzen zijn enorm aangepast. Het is moeilijk hoeveel je moet inkopen omdat je niet kunt inschatten hoe groot de vraag is. Inmiddels heb ik zoveel mogelijk vaste lasten teruggedraaid, maar niet iedere leverancier gaat daarin mee. Ik ben doorgaans een positief persoon, maar ik maak me nu ook wel enorme zorgen.”

Inmiddels is er een mooi actie opgestart door Horeca Nederland, ondersteund door de Sligro en Hanos. Op de site helpdehoreca.nl kunnen consumenten nu een ‘horeca-waardebon’ kopen en straks lekker naar een restaurant of café. Op deze manier wil Horeca Nederland nu wat geld binnen laten komen bij de restaurant- en caféhouders. Beide ondernemers hopen op de gunfactor van de Weertenaren dat zij na de crisis in eigen stad gaan winkelen, eten of een terrasje gaan pikken.