‘Alles wat je isoleert hoef je niet te verwarmen’

Deze woning in de nieuwe woonwijk Merenveld is een voorbeeld van energieneutraal bouwen. De eigenaren Ron Geurts (60) en Dymph van der Donck (59) woonden voorheen in een sfeervolle woonboerderij op Boshoven. Ze hadden in Roermond een woning gezien die ze té gek vonden en die hen als voorbeeld diende. Met dezelfde architect zijn enkele aanpassingen aan het ontwerp gedaan vanwege de perceelafmeting in de Maximastraat in Nederweert. In dit gedeelte van de wijk bestond een beeldkwaliteitsplan. Er moesten eigentijdse kubistische woningen gerealiseerd worden. Het plan van Ron en Dymph voldoet daar absoluut aan. Daarnaast is het volledig energieneutraal, wat wil zeggen dat al de energie die ze gebruiken zelf opgewekt wordt door zonnepanelen. 

We maken een rondje door deze verrassende woning.

Ligweide

Bij aankomst vallen de twee enorme bomen op. Deze essen zijn monumentaal en hebben veel schaduw geboden aan bezoekers van het voormalige zwembad Merenveld. Het huis van Ron en Dymph ligt namelijk op de plek waar vroeger de zonneweides van het zwembad lagen.

Lucht-warmtepomp

Het huis beschikt over een grote lucht-warmtepomp. Deze haalt de warmte uit de buitenlucht die vervolgens wordt gebruikt voor het verwarmen van de vloerverwarming en het water. Doordat warmtepompen een hoog rendement hebben, gebruiken ze weinig tot geen fossiele brandstof (gas) en veroorzaken ze dus weinig milieubelasting. Bovendien kan hetzelfde systeem gebruikt worden om het gebouw in de zomer juist koel te houden. Dat betekent dus dat er geen airco’s en radiatoren meer nodig zijn. 

NUL op de meter

Het huis heeft geen gasaansluiting. Vanaf midden 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer aangesloten zijn op het gas. Het meest gebruikte alternatief zijn zonnepanelen. Op de woning van Ron en Dymph liggen er maar liefst 52. Deze leveren dusdanig veel energie die overeenkomt met hun jaarlijkse gebruik. De warmtepomp, de vloerverwarming, de koeling, het inductie koken, alle verlichting en zelfs de elektrische auto zijn allemaal met de opbrengst van de zonnepanelen te voorzien van energie. Uiteindelijk heeft deze woning de zogeheten 0 op de meter; geen externe kosten voor energieverbruik.

Isolatie

Om zo energiezuinig mogelijk te zijn is de woning extra goed geïsoleerd. Zo bestaan de meeste muren uit 25 cm dik tempex dat gestukadoord is. Dit is dusdanig isolerend dat het rendement optimaal is. Daarnaast is al het glas in de ramen op de benedenverdieping driedubbel laags. De woning is op deze manier een soort schil om warmte binnen te houden. Op het kantoor van Ron is gekozen voor een raam waar het glas in de hoek tegen elkaar bevestigd is. Het huis is voorzien van veel ramen, waardoor er extra veel licht binnenvalt dat zorgt voor een prettige beleving en daarnaast een aangename verbinding vormt met de sfeervolle tuin met veel groen.

Aparte zones

In de woning hangen geen radiatoren. Het hele huis is voorzien van vloerverwarming. Alle ruimtes hebben een eigen zone die afzonderlijk van elkaar te regelen zijn met 20 servomotoren. In elke ruimte staat ook een aparte thermostaat om optimaal en efficiënt de warmte of koeling te beïnvloeden En uiteraard is alles ook via een app te bedienen.

Groene vingers

In de tuin van de woning is een strakke zwemvijver aangelegd. Deze brengt naast sfeer ook de mogelijkheid om een ‘verkoelende’ duik te nemen (het water wordt niet apart verwarmd). De zwemvijver is helder door een natuurlijk proces. Het water wordt opgepompt en door een lavafilter en grind gereinigd. Met de intieme verlichting is de tuin een plaatje in de avonduren. Het werk van een hovenier en een bloemiste, de oorspronkelijke beroepen van Ron en Dymph.

Tips voor deze rubriek?
Mail de redacteur, Desiré Kappert kappert@weertmagazine.com.