Al 50!! jaar actief in winkelcentrum de Munt

‘Ik kan iedereen een hak zetten en word er ook nog voor betaald’

In 1974 werd winkelcentrum de Munt geopend, binnenkort dus al 50 jaar geleden. Reden voor een groot feest in de loop van 2024. In het winkelcentrum zijn ongeveer 50 winkelunits. Naast landelijke ketens als C&A, Kruidvat en H&M, zijn er ook veel lokale en regionale ondernemingen. Maar er is maar één ondernemer die er al 50 jaar werkzaam is: Martin van Munster, de goedlachse schoenmaker. In aanloop naar het jubileum sprak Weert Magazine met hem.

Gezelligheid voorop

In zijn schoenmakerij tussen de VitaminStore en Bakker Bart is Martin (77) een bekend gezicht in het Weerter stadcentrum. Hij begon hier in 1974 als bedrijfsleider bij de landelijke keten ‘Hak-In’. Vier jaar later werd de keten verkocht en nam Martin het filiaal in Weert over en werd hij zelfstandig ondernemer. “De zaak lag toen al op deze locatie”, vertelt Martin op deze vroege dinsdagochtend vanachter zijn balie, terwijl de eerste klanten binnendruppelen en de eerste kopjes koffie worden gezet. De schoenmakerij is namelijk ook een ontmoetingsplaats voor vaste klanten en collega-ondernemers. Martin: “Het is hier altijd gezellig en wij hebben voor iedereen tijd. Want ‘wij’ zijn elke dag met z’n tweeën, mijn partner Peggy en ik. We doen alles samen en Peggy gaat al 39 jaar mee naar mijn werk”, lacht Martin.

“Ik zet ze graag een hak”

Martin is geboren in Eindhoven en wilde oorspronkelijk schilder worden. Hij ging naar de ambachtsschool in Maastricht, waar hij uiteindelijk de schoenmakersopleiding ging volgen om deze enkele jaren later gediplomeerd af te ronden. “Op die opleiding leerden we nog echt schoenen maken. Van lappen leer een volledig nieuwe schoen ontwerpen. Ik weet nog dat ik als leerling voor mijn moeder een paar heb gemaakt. Volledig op maat, die heeft ze tien jaar gedragen waarna mijn tante er ook nog vijf jaar op heeft gelopen. Zo’n goede kwaliteit was dat. Maar tegenwoordig zijn we gewoon schoenherstellers. Maar het is de mooiste baan van de wereld, ik kan iedereen een hak zetten en wordt er ook nog voor betaald”, rolt een traditionele grap door de zaak.

Goede gezondheid

Ondanks zijn leeftijd is Martin nog elke dag aan het werk. “Werk is mijn hobby. Naast mijn vrouw”, haast hij zich om lachend toe te voegen. “Ondanks dat ik altijd staand werk heb verricht, gaat het me nog goed af. En omdat Peggy er altijd bij is, zit er thuis niemand op me te wachten en hebben we het gewoon fijn hier in de zaak. Ik heb dus nog geen plannen om te stoppen”, licht Martin toe. “Ik wil doorgaan zolang mijn gezondheid het toelaat.” Met ruim 30 m2 heeft Hakky het kleinste winkeloppervlak van het winkelcentrum. “Maar wel de gezelligste zaak”, zegt de joviale Brabander. 
“Vroeger was het hier in het complex veel gemoedelijker. Na de koopavond gingen we ook jarenlang met een groep ondernemers een pilsje drinken. We deden veel samen en organiseerden leuke dingen. Ik weet nog dat we een grootse zaagwedstrijd hielden toen de Munt in 1979 vijf jaar bestond. Een drukte zeg ik je. Het hele pleintje hier stond helemaal vol. Druk was het ook bij de opening in 1974. Die werd verricht door de toenmalig Koningin Beatrix. De koningin mocht geen commerciële zaken openen, maar ze opende toen het Munttheater, dat in die tijd nog ‘Cultureel Centrum de Munt’ heette. Daarna liep ze samen met Prins Claus nog door het nieuwe winkelcentrum en bezocht ze ook onze zaak.” 

Troubadour 

Martin is van vele markten thuis. Jarenlang trad hij op als zanger/ troubadour. Hij schreef eigen liedjes en bracht ook CD’s uit. Allemaal in zijn eigen Brabantse dialect, met de titels: ‘In me eige taol’. “Dat waren erg mooie tijden. Ik trad veel op, ook hier in Weert, bijvoorbeeld in van Berloheem en Ververshof. Ik werkte in die tijd veel samen met componist Jo Deusings uit Geleen, hij was bedrijfsleider bij Albert Heijn hier in de Munt. Het lied ‘Afscheid’ is voortgekomen uit een gedicht dat ik speciaal had geschreven vlak voor het overlijden van zijn vrouw. Sindsdien wordt dit lied vaker gedraaid op uitvaarten Ik ben er best trots op dat ik met dat lied iets kan betekenen bij het verdriet van mensen.”

Nog lang doorgaan

“In al die jaren als ondernemer in het Muntcomplex heb ik ook twee grote branden meegemaakt. Vlak voor die tweede brand hadden we net onze zaak opgeknapt. Alles was geschilderd, nieuwe neonverlichting aangebracht en toen kwam die grote brand. Vier maanden zijn we toen dicht geweest. Gelukkig was ik goed verzekerd en hebben we alles vergoed gekregen. Vier jaar geleden is het totale complex volledig gestript en herbouwd. Een prachtige metamorfose waardoor het een zeer modern en sfeervol winkelcentrum is. Hier wil ik nog jaren blijven werken om nog heel veel klanten ‘een hak te kunnen zetten.”