Afscheid van Bèr Smolenaers – de man van ‘Kan niet, bestaat niet!’

Een mooiere erfenis dan al die fantastische werken kan hij niet achterlaten

Door Jacqueline Slenders
Vierenveertig jaar geleden startte Bèr Smolenaers: Smolenaers Constructie en Plaatwerk B.V. Begin Augustus 2022 blikt hij terug op een bijzonder mooie carrière. Vierenveertig jaar ondernemerschap heeft een fantastisch spoor aan kunstwerken achtergelaten. In Nederland en in Barcelona, Londen en Kopenhagen. Ook in de bouwbranche heeft Bèr met zijn team krachtige en innovatieve samenwerkingen met bedrijven als Mertens Bouw neergezet. ‘Partners als Unisign, BMO (machinebouw) en Aluminiumbouw Michiels zijn al die jaren al klant en zullen dat ook na mijn vertrek blijven. Daar ben ik heel erg trots op’, aldus Bèr. Inmiddels staat Smolenaers bekend als het bedrijf waar je heen gaat als anderen nee hebben gezegd. ‘Alles kan gemaakt worden’ was dan ook vanaf ’78 steevast het motto.

Deze maand gaat Bèr Smolenaers met pensioen. Met familie en vrienden genieten na een druk en ondernemend leven dat met recht succesvol genoemd kan worden. Bèr draagt het stokje over aan het management dat de laatste jaren het bedrijf al runde. ‘Leon Vink, Harm Vlassak en Peter Appeldoorn gaan dat samen met het team van 22 gespecialiseerde en enthousiaste vakmensen zeker tot nog grotere hoogte brengen’, vertelt een trotse Bèr. Zoon Stefan Smolenaers is de nieuwe eigenaar. ’Met heel veel respect voor wat Bèr heeft neergezet en het bewonderenswaardige ondernemerschap dat hij altijd heeft getoond, gaan wij verder bouwen aan dit prachtige bedrijf, aldus Leon Vink: de nieuwe algemeen directeur. ‘We hebben er zin in. Kan niet, bestaat niet. Er is ruimte voor nog meer groei en innovatie en daar gaan wij zeker op inzetten.’ 

De allereerste opdracht die Bèr en broer Piet aannamen in 1978 was meteen een flinke. Een volledige zeugenstal werd in eigen beheer gerealiseerd. Alles, van grondwerk tot kelders en roostervloeren, het gebouw zelf en de stalinrichting compleet met watervoorzieningen kwam van de hand van de broers. De trend was gezet en heel wat stalinrichtingen werden gerealiseerd. Uit deze periode stamt dan ook het woord constructie in de benaming. Al in het prille begin werd overgestapt naar CNC-gestuurde machines. Met de eerste vierrollenwals werd een nieuwe branche aangeboord. Ondernemerschap zit in het bloed en dus groeide Smolenaers, ondanks een brand die het volledige pand plat legde (2007), uit naar het innovatieve bedrijf dat het nu is. Later werd het werk steeds meer verlegd naar werken voor de bouw, utiliteitsbouw, industrie, architectuur en de kunsten. Veelal het mooie vak van plaatwerk!

Bèr heeft altijd een grote liefde gehad voor architectuur en kunsten en is trots op de werken die inmiddels samen met uiteenlopende kunstenaars en bedrijven in die branches zijn gerealiseerd. Denk bijvoorbeeld aan de werken Entre Deux in Maastricht, de Physalis Lampion in Zaandam en de Vestingpoorten in Stevensweert van de hand van Désirée Tonnaer. Kloosterboer is een bijzonder fijne samenwerkingsrelatie waarmee onder andere het prachtige Centre Céramique (Maastricht) is voorzien van vierenveertig enorme, door kunstenaar Stang Gubbels ontworpen, gelaserde panelen. En ook de imposante kunstwerken Tango (tien meter hoog en vierentwintig ton zwaar) en het elf meter hoge kunstwerk zonder titel bij het hoofdkantoor van Sabic (Sittard) van kunstenaar Fons Schobbers. In 2019 werd het indrukwekkende werk Vensters op het verleden, van kunstenares Karin Colen, ter nagedachtenis aan operatie Market Garden geplaatst. En dichtbij huis het werk Tunc et Nunc van Annemarie Verheijen. Een kleine selectie uit een fantastisch portfolio aan kunstwerken. 

Bèr: ’Alles in dit vak is leuk. Ik kan ook met een gerust hart zeggen dat ik alles heb gedaan. Ik heb overal ja tegen gezegd. Van iedere uitdaging in je leven leer je weer waardevolle lessen. En zo weet ik inmiddels zeker dat ik een team van mensen heb verzameld die hun hand niet omdraaien voor de meest ingewikkelde opdrachten. Saai is het in ieder geval nooit bij ons.’ En dat beamen alle medewerkers direct. ‘Saai is het nooit, op de gekste vragen wordt ja gezegd. Soms denk je dan, oh jee hoe gaan we dit dan weer doen? Maar samen komen we er altijd uit!’, aldus Tim (lasser). ‘Als Bèr al heeft gezegd dat het kan, dan weet je dat het gaat gebeuren. Vroeger kregen we daar wel eens de kriebels van, nu weten we dat het goed komt’, voegt Jordy (laser operator) toe.

‘Het allermooiste in dit werk heb ik altijd wel het uitdenken van nieuwe projecten gevonden, grote werken zoals gevelbouw of technische oplossingen. Dat maakt het calculeren ook zo mooi. Je moet een prijs bepalen voor iets wat nog nooit bedacht, laat staan gemaakt is. Er zijn heel wat bijzondere projecten de revue gepasseerd. Van tuinbouwfietsen en paprikakarren tot het opnieuw inrichten van een jachthaven. Van complete gevelbekleding (Het College Weert en Cambreur College) tot aluminiumboten. Van de wieken van een molen tot de zeven Interceptors van de The Ocean Cleanup.’

Bèr heeft Smolenaers groot gemaakt door gewoon te blijven. De mountainbiker die zijn gebroken frame laat maken, de schuttingen die net dat beetje meer moesten hebben, een briljant idee op een bierviltje. Iedereen kan binnenlopen. Bèr is die bezige bij die ter plekke met je meedenkt als je met een technische uitdaging zit. Hij heeft zich altijd actief ingezet voor uiteenlopende lokale organisaties als lid of bestuurslid. Als het om mensen en creëren gaat is Bèr er graag bij. Zo startte hij in 2012 op verzoek van de Weerter creatieve sector, bedrijfsverzamelgebouw Perron 8.

Hij transformeerde een oude leegstaande hal met veel fantasie om tot een plek waar ongeveer dertig bedrijven zijn gevestigd en elke dag zo’n tweehonderd bezoekers komen. Bèr is in die vierenveertig jaar een ondernemer pur sang gebleken. ‘Hij ziet overal kansen en verzilvert deze ook. Er is niemand met zoveel ideeën als Bèr! We gaan hem missen’, verzekert Henk Moonen (hoofd verkoop). 

Team Smolenaers wil Bèr bedanken voor het bedrijf dat hij voor en met ons heeft opgebouwd. De mindset ‘Kan niet bestaat niet’ die hij ons heeft meegegeven. En de liefde voor ons vak die hij altijd heeft voorgeleefd. Met trots kijken ook wij terug op vierenveertig jaar Smolenaers. Bèr, bedankt. We gaan verder waar jij nu een stapje terugzet. We wensen jou een magisch mooie tijd met jouw lieve vriendin, jouw familie en je vrienden. Loop nog eens binnen. Ach dat hoeven we niet te zeggen, helemaal loslaten lukt je toch niet. Chapeau Bèr!

Team Smolenaers.