Aangepaste schoenen koop je ook niet in de ‘gewone’ schoenenzaak…

Dus ga naar de specialist voor je kunstgebit!

Vorig jaar heb ik in een column al een keer uitgelegd wat de verschillen zijn tussen een tandprotheticus, een tandarts, een tandtechnicus en een klinisch prothese technicus. Omdat we nog steeds veel vragen krijgen over de verschillen herhaal ik ze graag nog een keer.

Kort samengevat zijn alleen een tandprotheticus en een tandarts opgeleid en bevoegd om zelfstandig in de mond te werken. Een tandprotheticus is speciaal opgeleid in alles wat uitneembaar is in de mond, dus een kunstgebit maar ook een plaatje en een frame. Naast het aanmeten kan hij ook alles zelf maken. Een tandarts is voornamelijk opgeleid voor alles wat echt is in de mond, dus eigen tanden en kiezen, wortelkanaal-behandelingen, kronen- en bruggen, etc. Op dit moment is het onderdeel kunstgebit geen standaard onderdeel meer van de opleiding tandheel-kunde. Een tandtechnicus maakt alles wat wordt aangemeten in de stoel bij de tandprotheticus of tandarts. Hij mag zelf niet aan de stoel staan. Een klinisch prothese technicus heeft een korte cursus gehad in het aanmeten en mag dit alleen onder begeleiding van een tandprotheticus of tandarts doen.

Joep van Engelen, tandprotheticus
www.eengoedgebit.nl

Heeft u een kunstgebit? Dan raden wij u dus aan om naar een tandprotheticus te gaan! Dat hoeft niet naar mij, dat kan ook naar een collega tandprotheticus. Een tandprotheticus is speciaal opgeleid in het aanmeten en maken van kunstgebitten, we doen dit dagelijks, zien veel verschillende kaken en monden en zien veel verschillende situaties. Ga dus altijd naar een specialist voor je gebit. www.kunstgebit.nl Voor een speciale orthopedische schoen gaat u immers ook niet naar een gewone schoenenzaak. Een verwijzing van de huisarts of de tandarts is niet nodig. Wij hebben contracten met alle grote zorgverzekeraars en kunnen rechtstreeks een declaratie doen.

Bij ons kunt u ook terecht voor een reparatie, met vragen of voor een gratis advies. Zit er een scheurtje in de prothese en loopt u daarmee door? Zit het los en wilt u weten of het vaster kan? Wilt u weten wat een nieuw gebit kost? Zit uw prothese niet lekker en moet u hem altijd plakken? Kunt u niet goed eten met uw prothese?

Allemaal vragen die wekelijks soms dagelijks voorbij komen en waar we u graag in adviseren. Ons advies is gratis, omdat goed advies voor iedereen mogelijk moet zijn. Dus bel ons op en maak een gratis afspraak!
Een volledig kunstgebit valt onder de basisverzekering, u hoeft hier dus geen aanvullende verzekering voor te hebben. Ook reparaties en opvullingen van een volledige prothese vallen onder de basisverzekering en worden voor 90% vergoed. Een nieuw kunstgebit wordt voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering, 25% is uw eigen bijdrage en betaalt u zelf. Dit komt gemiddeld neer op een bedrag van € 290 voor een volledig nieuw kunstgebit boven en onder. Een prothese laten opvullen wordt voor 90% vergoed, uw eigen bijdrage is 10% en dit komt neer op € 20 per kaak.

Joep van Engelen, tandprotheticus

Van Engelen Tandprothetiek
Geopend: maandag t/m vrijdag voor reparaties en info.
Behandelingen op afspraak (0495) 592 622, Kerkstraat 38a in Weert. www.eengoedgebit.nl