15 december 2023 | Auteur: Arjanne van Voorst
Aan de slag in een bestaand huis
Het zal je maar gebeuren. Koop je een huis uit 1974, informeer je naar de energiekosten, maar blijken die in de praktijk bijna zes keer zo hoog te zijn. Het overkwam Joyce Dur die op zoek was naar een nieuwe woning en deze vond aan de Ambachtenhof in Weert. Ze woont er samen met haar twee kinderen. Dat er iets moest gebeuren was duidelijk. Maar wat en hoe? Voor gratis energieadvies klopte ze aan bij Warm Wonen in Weert.
Bruine schrootjes
Buiten in de tuin herinnert een container met puin en afval aan het vele kluswerk. Bij binnenkomst voel je de warmte in huis. Nog niet alles is af, maar als je het vergelijkt met de foto’s van hoe het was dan rest enkel lof. “Het huis is uit 1974. Vijftig jaar is er niets aan gedaan. Overal zaten bruine schrootjes en het was nagenoeg niet geïsoleerd”, vertelt Joyce Dur, de nieuwe eigenaar. Ze komt uit Den Haag en woont sinds 2014 in Nederweert. Joyce heeft fotografie, en dan specifiek reclame en fashion, gestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze heeft als freelancefotograaf gewerkt, maar rolde al snel als projectmanager in de ICT. Sinds twee jaar is ze Scrum Master bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Den Haag. Daarnaast verkoopt Joyce jurkjes, speciaal gemaakt voor jongens met merknaam Little Prince Charming. In april 2022 bezichtigde Joyce het te koop staande huis aan de Ambachtenhof in Weert. “Ik was helemaal weg van de speelsheid binnenin de woning. Aan de buitenkant zie je niet dat er vijf verdiepingen zijn. Het eigen karakter wilde ik in de originele staat behouden.”
Hoge energiekosten
Bij het tekenen van de koopovereenkomst informeert Joyce naar de energiekosten. Die zouden rond de honderdvijftig euro per maand liggen. De werkelijkheid is echter anders. Joyce danst samen met wethouder Suzanne Winters bij dansschool Fresh. Tijdens de dansles sprak Joyce met Suzanne Winters over de aanstaande koop. “Ik wist toen nog niet wat de werkelijke energiekosten waren, maar wilde sowieso gaan isoleren. Suzanne gaf me de tip van Warm Wonen in Weert.” Ik ben naar de site gegaan en zag dat Warm Wonen in Weert zich belangeloos inzet en niks wil verkopen.” Ze vult online het formulier in voor een energiecoach aan huis en komt in contact met projectleider Frans van Tuel. Op 20 juli plant Joyce een overleg met Frans, een energiecoach in opleiding en de eigenaresse. “Toen kwamen de echte energierekeningen en verbruik boven tafel en hebben we besproken wat als eerste moest gebeuren om die kosten naar beneden te krijgen.”
Het resultaat van alle inspanningen is dat het huis van Joyce van energielabel G naar A is gegaan. De energierekening is van 860 euro naar 260 euro per maand gegaan en zal door de warmtepomp nog minder worden. De investeringen zijn moeilijk in cijfers uit te drukken, aangezien Joyce veel zelf heeft gedaan. Informatie over de verbouwing vind je op instagram @joyfulhomerevival.
Dikke isolatie
Het dak wordt als eerste aangepakt. “Het is een groot oppervlak. De meeste warmte verdwijnt door het dak naar buiten.” Aan de onderkant komt isolatiemateriaal. Het betekende weg schrootjes, weg authentieke karakter. Iets wat Joyce net niet wilde. “Maar als het plafond er dan toch uit moet, dan maar overal. Anders heb je een stijlbreuk en dat ziet er niet uit.” Alleen het toilet is in originele staat behouden. Voor het dak kiest Joyce voor het dikst mogelijke isolatiemateriaal, 16 cm dik met een Rd-waarde van 6,45. “Je doet het maar één keer, dan kan het maar goed zijn.” In het dak zaten meerdere wespennesten. “Blijkbaar is het hier goed toeven.”
Eigen aannemer
Joyce pakt ruimte voor ruimte aan. Ze is haar eigen aannemer, denkt in concepten en vindt het fijn om met haar handen te werken. Ze sloopt, stukadoort en kit. Al die tijd woont ze samen met haar kinderen in het huis. De bestaande dakkapel lekte en stond op instorten. Dus die wordt vervangen. Er komen HR++ glas en nieuwe kozijnen in en de muren worden verhoogd. Een tweede, geheel nieuwe, dakkapel volgt. In de woonkamer wordt de vloer geïsoleerd met TonZon (luchtkussentjes in de kruipruimte). De convectorputten maken plaats voor lage temperatuur radiatoren. Bij het isoleren van de spouwmuren merkt Joyce direct resultaat. Het was gelijk een stuk behaaglijker in huis. De truien konden uit.” Tot slot kwamen er nog een nieuwe keuken met inductiekookplaat, zonnepanelen (20) op het dak en afgelopen zomer een hybride warmtepomp.
Impact op milieu
Bij de keuze van de materialen let Joyce op de impact die ze hebben op het milieu. “Ik kies bewust voor materialen die zo min mogelijk nadelig zijn voor het milieu. Wel met de kanttekening dat het verschil in prijs niet te hoog mag zijn.” Vandaar de keuze voor TonZon en witte pluisjes glaswol in de spouwmuur.
Tips heeft Joyce zeker. “Begin bij het ‘future proof’ maken van een bestaande woning met isoleren en dan specifiek met de spouwmuur. Daar merk je meteen het verschil.” Verder is Joyce een voorstander van het verduurzamen van bestaande woningen. “De ecologische voetafdruk daarvan is minder groot dan alles slopen en een compleet nieuw huis neerzetten.”